A német szociáldemokraták megdöbbentek, hogy többen randidrogot kaphattak a párt buliján

A német szociáldemokraták megdöbbentek, hogy többen randidrogot kaphattak a párt buliján

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) zászlói egy söröskorsóban az SPD hamvazószerdai politikai gyűlésén a németországi Vilshofenben 2018. február 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról lapunk is beszámolt: a gyanú szerint legalább kilenc nő italába kevertek randidrogot a német kancellár pártja által szervezett rendezvényen, a rendőrség pedig nyomozást folytat, miután a hét elején a Szociáldemokrata Párt (SDP) nyári összejövetelén – amelyen Olaf Scholz német kancellár is részt vett – több női vendég rosszul lett.

A brit Independent cikke szerint – amelyet a hvg.hu is idézett – az egyik fiatal nő arról számolt be, hogy szédült és rosszul érezte magát a rendezvényen, másnap pedig úgy ébredt fel, hogy nem emlékezett az estére. A 21 éves fiatalt – aki a szerdai rendezvényen evett és csak alkoholmentes italokat fogyasztott – megvizsgálták, milyen toxikus anyagok kerülhettek a szervezetébe. Szombat reggelre közben további négy hasonló tünetekkel rendelkező vendégről szereztek tudomást a hatóságok.

A német Der Tagesspiegel szerint Mathias Martin, az SDP frakcióvezetője levélben közölte kollégáival: „A nyári partinkon nyilvánvalóan randidrogokkal támadtak rá a kollégáinkra. Ez egy felháborító cselekedet, amit azonnal jelentettünk a szövetségi törvényhozás rendőrségének.” A hatóságok közben arról tájékoztattak, a vizsgálati eredményekre várnak, mielőtt következtetéseket vonnának le.

Katja Mast, az SDP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy a párt „megdöbbent” az incidens miatt, és mindent megtesznek az ügy tisztázása érdekében. Az SDP társelnöke, Lars Klingbeil a német Welt televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy dühös, amiért ilyesmi megtörténhetett egy, a párt által szervezett rendezvényen. Elmondta, hogy a frakció vezetése együttműködik a hatóságokkal, és reméli, hogy „az elkövetőt vagy elkövetőket elfogják, majd felelősségre vonják”.

A szóban forgó bulit a kancellári hivatal Tipi sátrában tartották, és a német sajtó szerint több mint ezer vendég vett részt rajta.