Kilencven hektárra kiterjedő erdőtüzet próbálnak megfékezni Kárpátalján

Kilencven hektárra kiterjedő erdőtüzet próbálnak megfékezni Kárpátalján

Erdőtűz Csernobil közelében 2020 áprilisában. Képünk csak illusztráció! (Fotó: State Agency of Ukraine on Exclusion Zone management/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas erdőtűz tombolt az Ungvári járásban, a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat speciális repülőgépekkel oltotta a lángokat – jelentette a Kárpáti Igaz Szó. A helyi lap idézte Viktor Mikita katonai kormányzót, akinek tájékoztatása szerint mintegy 90 hektáron égett az erdő. Nagy részét már lokalizálták, de még mindig vannak veszélyt jelentő gócpontok.

A lángok megfékezése érdekében 24 speciális járművet és 192 személyt vontak be, de két AN-32-es típusú repülőgép és két MI-8-as helikopter is oltotta a tüzet a magasból. A drasztikus szárazság miatti fokozott tűzveszélyre való tekintettel a helyi megyei védelmi tanács úgy határozott, hogy ismételten erdőlátogatási tilalmat léptetnek életbe Kárpátalja egész területén. Az idei évben már több alkalommal léptettek életbe hasonló korlátozásokat.

A megyei rendőrség pedig azt kutatja, a mostani erdőtűznek vannak-e személyi felelősei, nem történt-e esetleg gyújtogatás.