Kim Dzsongun lefokozta a húgát

Kim Dzsongun lefokozta a húgát

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy csokor virággal a hanoi elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen 2019. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, eggyel hátrább lép, még ha nem is feltétlenül önszántából Kim Dzsongun húga – derült ki a Wall Street Journal cikkéből, amit a 24.hu vett észre. A Koreai Munkapárt vasárnapi kongresszusán ugyanis Kim Jodzsong nem került be a politikai bizottságba, ahova még 2017-ben választották be póttagnak. A most 33 éves politikust azóta többen emlegették Kim Dzsongun esetleges utódjaként. Bár voltak, akik ennek kapcsán bizakodásuknak adtak hangot, de szakértők figyelmeztettek, hogy a lánytestvér még Kim Dzsongunnál is keményvonalasabb politikát folytat, és csak eszkalálhatja a nemzetközi konfliktusokat, ha nagyobb hatalomhoz jut. Már persze akkor, ha valóban komolyan gondolja harciasságát, és nemcsak egy szerep ez, amit jelenleg be kell töltenie.

Az elmúlt években Kim Jodzsong lett az állami propagandaosztály vezetője, felügyelte az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kapcsolatos politikát, és ő volt a Kim-dinasztia első tagja, aki hivatalosan ellátogatott Dél-Koreába. Leonyid Petrov Korea-szakértő arról beszélt, gyakorlatilag ő Kim Dzsongun jobbkeze, jelentős befolyással van a döntéseire. Amikor szárnyra kaptak a Kim Dzsongun feltételezett haláláról szóló hírek, akkor is arról lehetett hallani, hogy ő vehetné át a hatalmat.

Igaz, a Dél-Koreát gyakran fenyegető Kim Jodzsong nem először került ki a politikai bizottságból. Azután kellett mennie, hogy két éve nem jött össze Donald Trump és az észak-koreai diktátor tervezett második találkozója. Kim Dzsongun pedig ezután a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokban résztvevő több diplomatáját kivégeztette. Kim Jodzsong viszont később visszatérhetett a bizottságba.

Korea-szakértők szerint a testületből való kikerülés nem változtat majd az erős informális befolyásán, Leif-Eric Easley szerint pedig eddig sem volt értelme második számú vezetőről beszélni, Kim Dzsongunnak viszont mindenképp szüksége lehet valakire, aki eljátssza a keményebb politikus szerepét, hogy ő aztán csillapítólag léphessen fel, és ezzel növelhesse elfogadottságát.