Kína küzd a robbanásszerűen elszabaduló coviddal

Kína küzd a robbanásszerűen elszabaduló coviddal

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó:
MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután az egyre hangosabb tiltakozásoktól megrettent hatalom egyik napról a másikra feloldotta a korábbi könyörtelenül szigorú covidkorlátozások jelentős részét, a járvány nem túl meglepő módon azonnal terjedni kezdett, hiszen a lakosság nagy része nem rendelkezik ellene hatékony védettséggel. Vagy azért, mert még nem fertőződtek meg, vagy azért, mert kínai vakcinákkal lettek oltva, aminek hatékonyságát (pontosabban ennek hiányát) jól ismerjük.

A hatóságok most meglehetősen kétségbeesetten próbálják feltornászni az egészségügyi ellátórendszer kapacitásait. Sebtében igyekeznek intenzívosztályokat felállítani, lélegeztetőgépeket üzembe állítani, de a legnagyobb gond ott is a szakképzett személyzet hiányával van.

Arról természetesen nem lehet reális képet alkotni, hogy milyen súlyosságú jelenleg a covidjárvány Kínában, hiszen nem létezik szabad sajtó, csak pártpropaganda. A hatóságok arra hivatkoznak, hogy lehetetlen a tesztelőkapacitásokat az esetszámok emelkedésének ütemében bővíteni, de az sem lehet újdonság senki számára, hogy milyen kényelmes dolog a hatalomnak, ha nem tesztel eleget – hiszen az el nem végzett tesztek nem is lesznek pozitívak.

A halálozás valós mértéke is ismeretlen. A hivatalos adatok szerint ezen a héten kevesebb mint tízen haltak meg covidban a milliárdos országban, ami még viccnek is rossz. A halálozást úgy tartják mesterségesen alacsony szinten (a statisztikák esetleges meghamisítása mellett), hogy ésszerűtlenül szűkre szabták a covid miatt történt halálozás kritériumait, így ha a betegnek praktikusan bármilyen krónikus betegsége volt, gyakorlatilag képtelen covidban elhunyni.

Viszont terjednek hírek arról, hogy valójában rengeteg a halálos áldozat, és a temetkezési cégek nem bírják a nyomást. Az intenzívterápiás egészségügyi szakemberekből olyan nagy a hiány, hogy az orovosokat és nővéreket akkor is munkára kényszerítik, ha maguk is covidosak.

(Guardian)

Címkék: Kína, covid