Kína meghátrálni látszik a karanténellenes tiltakozások miatt

Kína meghátrálni látszik a karanténellenes tiltakozások miatt

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni.
MTI/EPA/FEATURECHINA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványellenes védekezés új korszakát vetítette előre a kínai miniszterelnök-helyettes, Szun Csun-lan – derült ki a brit The Guardian cikkéből. Úgy tűnik tehát, hogy Kína kezd visszatáncolni a „zéró covid” politikájától, és az elmúlt hetek-hónapok tiltakozásainak hatására enyhít az eddigi szigoron. Ismert, hogy bár az ázsiai országból indult a világjárvány, de annak első két évben enyhébb számokat kommunikáltak, mint amiről nyugatabbra hallani lehetett. Kína ezt a járványellenes védekezése sikerének tudta be, és még nyugati országokban is voltak, akik Hszi Csin-ping rendszerét méltatták emiatt. Az idei évben viszont egyre jobban terjedni kezdett a vírus az országban, amire Kína még látványosabb represszióval reagált. Ennek hatására pedig olyan történt, ami korábban nehezen volt elképzelhető: a kínaiak tiltakozni kezdtek az intézkedések ellen. Volt, amikor pánikba esve menekültek a lezárásra ítélt épületből, máskor egyenesen neki is mentek a felállított karanténpontoknak. Az ellenállás felerősödött azok után, hogy többen bennégtek egy a járvány miatt lezárt épületben az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang) autonóm területének székhelyén, Urumcsiban.

Salát Gergelyt is kérdeztük nemrég interjúnkban arról, miért ragaszkodik mindezek után is az ország a „zéró covid” elképzeléséhez. A sinológus ezt úgy magyarázta: „A kínai egészségügyi rendszer fejletlenebb, mint az ország általános fejlettségi színvonala. Ha erre ráengednék az omikron variánst, jó néhány millió kínai meghalna, és jól fotózható tömegjelenetek lennének a kórházak folyosóin. Úgy tűnik, hogy ezt nagyobb stabilitási kockázatnak látja a vezetés, mint azt, hogy lezárjanak nagyobb városokat. Ráadásul éveken keresztül azt kommunikálták, hogy ők kezelték jól a járványt, szemben az emberek millióit feláldozó Nyugattal, ehhez pedig most már ragaszkodni kívánnak.”

Most úgy tűnik, mégis inkább enyhít Kína, amit jelez a kormányfő-helyettes nyilatkozata. Csun-lan az egyik legfontosabb járványügyi döntéshozó, tehát amikor ő vetíti előre a védekezés új szakaszát, azt feltehetően komolyan lehet venni. A politikus a Xinhua hírügynökség szerint beszélt arról, hogy az omikron variáns már kevésbé patogénnek tűnik, ami megenged bizonyos lazításokat. Azt is hozzátette szerdai, egészségügyi tisztviselők előtt tett beszámolójában, hogy az oltási arány növekedése, továbbá a védekezés terén való tapasztalatok bővülése miatt Kína új szakaszba lép. Kifejtette, hogy egy humánusabb megközelítést igyekeznek ezután alkalmazni – ezzel is reagálva a lezárások embertelenségéről szóló kritikákra.

Kínai tisztviselők az elmúlt napokban kezdték erőteljesebben hangsúlyozni az omikronnak nevezett variáns enyhébb lefolyását. (Az elnevezésről érdemes megjegyezni, hogy az épp Kína miatt született meg, miközben valójában a Hszi variáns lett volna a következő a sorban. Ettől viszont tartottak, nem függetlenül attól, hogy Kína elnökét így hívják.) A kínai állami média is elkezdett amellett érvelni, hogy nem kell tartani a jelenlegi variánstól, és közben a fókuszt inkább az idős emberek oltási kampányára helyezték.

A hangnemváltás nem független attól, hogy egyes korlátozásokat elkezdtek feloldani így is. Hiába minősítették őket magas kockázatúnak, mégis felmentették a lezárások alól Sanghaj 24 körzetét, ahogy enyhültek az intézkedések Kanton egyes részeiben is. Mindezt annak ellenére, hogy épp emelkednek a számok mindkét városban. Tehát látható, hogy a tiltakozások mellett az intézkedések már valóban nem voltak fenntarthatóak. Csengcsouban, ahol az Apple munkásai több esetben is rendkívüli kijárásokat szerveztek az intézkedések alatt, szintén elkezdték feloldani a korlátozásokat.