Kína szerint a hongkongi tüntetések a „terrorizmus jeleit mutatják”

Kína szerint a hongkongi tüntetések a „terrorizmus jeleit mutatják”

A forgalomnak 1998-ban átadott hongkongi nemzetközi repülőtér központi terminálja (Fotó: IQRemix/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár a kilencedik hetébe léptek az új kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött hongkongi tüntetések, és úgy tűnik az indulatok nem csitulnak. Még vasárnap három őrsöt is megtámadtak a tüntetők, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre; a híradások szerint egy rendőr mindkét lábán megégett. Hétfőn az eseményekkel összefüggésben a különleges státusú Hongkongért és Makaóért felelős kínai állami hivatal szóvivője már arról beszélt, hogy az elmúlt napokban ismét elfajult demonstrációin a „terrorizmus jeleit mutatják”.

Az angol nyelvű China Daily által idézett Jang Huang szerint csőcselék egy kis csoportja egyre veszélyesebb eszközökkel támadja a hatóságokat és a békés helyi lakosságot is fenyegetik. „Mindenképp helyre kell állítani a rendet, a zavargók ellen pedig a legkeményebb eszközökkel, ám a törvényesség keretein belül fel kell lépni” – közölte a kínai tisztségviselő egyúttal jelezte, a rendcsinálás gerincét a helyi hatóságoknak kell adnia. Ez egyes elemzők szerint kínai részről ez az eddigi legkeményebb hangnem, amit nyilatkozatban tettek a tüntetések kezdete óta. A korábbi pekingi megszólalásokban már azt is felvetették, hogy a megvan a jogi lehetőség arra, hogy bevessék a kínai hadsereget, ezt a hongkongi vezetőknek csak kérniük kell.

A tüntetések március utolsó napjain kezdődtek, az hongkongiak új kiadatási törvény tervezete miatt mentek utcára. A jogszabályt egy Tajvanon elkövetett gyilkosságra reagálva dolgozták ki, miután a hongkongi állampolgárságú tettes hazamenekült. A szövegezés azonban nem sikeredett túl jóra, mert akár lehetővé tehetné, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Tajvan mellett Kínának. Egy kis pauza után június közepe óta megint egyre komolyabbak a megmozdulások, viszont új elemként bűnbandák jelentek meg, akik brutális agresszióval estek neki nem csak a tüntetőknek, hanem ütöttek mindenkit, akit értek: terhes kismamát vertek félholtra, vagy épp az eseményekről tudósító fiatal újságírónőt. A kínai alvilági triádokhoz kötött „szabadcsapatokat” állítólag a pekingi hatalom uszította, így szítva káoszt, kijátszva egymás ellen a hongkongi vezetést, a helyi hatóságokat és a demonstrálókat.

A demokráciáért tüntetők szélárnyékában tör teljhatalomra Kína Hongkongban? | Magyar Hang

Valami olyasmi zajlik, ami eddig még talán soha. Ami túlmutat, egyúttal akár véget is vethet az elvileg 2047-ig szavatolt „egy ország, két rendszer” elvének.

A helyi kormányzat a kínai állami hírügynökség, a Hszinhua szerint hétfőn ismét keményen elítélte a városban elharapódzott erőszakot. A Hongkongot két éve vezető Carrie Lam korábban már zavargásoknak nevezte az eseményeket, még a múlt hét végén – szintén a Hszinhua szerint – az erőszak beszüntetésére szólított, hogy a mintegy 1100 négyzetkilométeren elterülő, 7,48 millió lakosával a világ egyik legsűrűbben lakott helyének számító különleges közigazgatási státust élvező városállam kilábolhasson a gazdasági mocsárból, ahová a demonstrációk taszították Hongkongot. A helyi üzleti élet kifejezetten aggódik a brutális lejtmenettől, amit a demonstrációk okoztak; múlt pénteken a város 33, a turisztikában, a banki és pénzügyi szolgáltatásokban, valamint kiskereskedelmi szektorban érintett gazdasági vezetővel tárgyalt. Elmondása szerint sose volt ilyen vészjósló, ennyire rossz, és a felépülés hosszabb időbe telik majd; első körben pedig minimum az szükségeltetik hozzá, hogy az erőszak véget érjen.

A hongkongi rendőrség új szerzeményként épp a napokban leplezte le, hogy beszerzett egy vadonatúj vízágyút, amelyet tömegdemonstrációk oszlatására tud majd használni. Az Amnesty International jogvédő szervezet korábban az ilyen eszközök használatának veszélyeire figyelmeztetett.

Hétfőn egyébként a demonstrációk elérték a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjének számító hongkongi repteret is. A France 24 hírtelevízió beszámolója szerint mintegy ötezer tüntető lepte el a központi terminált, ülődemonstrációval akadályozva a forgalmat. A reptér illetékesei ezért az egész napra felfüggesztették a működést, csak a folyamatba lévő járatokat engedték ki- és leszállni, egy gép sem szállhatott fel. Hétfő kora estig a BBC összesítője szerint az évi 428 ezer induló és érkező járatával 45 millió utast kiszolgáló reptéren 160 járatot töröltek. A tervek szerint a forgalmat kedd reggel próbálják meg újraindítani.