Kína tovább hadakozik Litvániával Tajvan miatt, felfüggesztette a litván marhahús behozatalát

Kína tovább hadakozik Litvániával Tajvan miatt, felfüggesztette a litván marhahús behozatalát

Kínai zászló lóg a vilniusi kínai nagykövetség épületén 2021. július 23-án. Ezen a héten Tajvan bejelentette, hogy külképviseletet nyit Litvániában. (MTI/EPA/Valda Kalnina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína felfüggesztette a litván marhahús behozatalát a két ország között Tajvan kapcsán kialakult feszültségek közepette.

A litván marha behozatalának felfüggesztéséről szóló döntést, amelyet a kínai vámszolgálat tett közzé szerdán, Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni. A szóvivő mindazonáltal ismételten arra szólította fel Vilniust, hogy orvosolja hibáit és térjen vissza ez „egy Kína” elvéhez.

A kínai vámszolgálat nem fűzött indoklást a behozatali korlátozásról hozott döntéshez. Hasonló intézkedést jellemzően olyan esetben alkalmaznak, ha a húsáru származási helyéről az állatállományt sújtó járványt jelentenek, ám Litvánia nem jelentett ilyesmit a közelmúltban.

Kína és Litvánia viszonya azt követően romlott meg, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a Kína által saját területének tartott Tajvannal. Tajvan novemberben nyitotta meg Vilniusban a saját nevét viselő képviseleti irodáját. A kínai külügyminisztérium akkor azzal fenyegette meg Litvániát, hogy „megfizet majd azért, amit tett”. Peking még augusztusban arra szólította fel Vilniust, hogy fokozza le a kínai fővárosban állomásozó külképviseletét, és hívja vissza nagykövetét. Ezzel egy időben Kína is visszahívta saját, Litvániában állomásozó nagykövetét.

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében eljárást kezdeményezett Kínával szemben a Litvániát érintő diszkriminatív kereskedelmi korlátozásai miatt. Az ügyben az Egyesült Államok és Ausztrália után hétfőn az Egyesült Királyság is támogatásáról biztosította az EU-t. Peking cáfolja a Litvániával szemben alkalmazott gazdasági kényszerítésről szóló vádakat. Csao keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Kína folyamatosan betartja a WTO szabályait.

Tajvan mindeközben igyekszik növelni a litván áruk importját. A Taiwan News című helyi lap internetes kiadásában a múlt héten megjelent cikk szerint Tajvan decemberben mintegy 24 ezer üveg rumot vásárolt Litvániától a kínai szankciók ellensúlyozására hivatkozva. (MTI)