Kínába megy Putyin, Peking szorosabb együttműködést sürget Oroszországgal

Kínába megy Putyin, Peking szorosabb együttműködést sürget Oroszországgal

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping (Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vang Ji kínai külügyminiszter szorosabb együttműködést sürgetett Oroszországgal, amikor csütörtökön Pekingben fogadta Szergej Lavrovot, az orosz külügyi tárca vezetőjét – derült ki a kínai külügyminisztérium közleményéből.

A kínai külügyminiszter az egyeztetés elsődleges céljaként Vlagyimir Putyin orosz, és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteki találkozójának előkészítését jelölte meg, kiemelve, hogy a két vezető 2019 óta első alkalommal találkozik személyesen.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint az orosz fél tájékoztatta a kínai felet Oroszország, az Egyesült Államok és a NATO kapcsolatainak legutóbbi fejleményeiről, hangsúlyozva a biztonság oszthatatlanságának alapelvét. A kínai fél ezzel kapcsolatban megértéséről és támogatásáról biztosította az orosz diplomácia vezetőjét. A felek egyeztették álláspontjaikat egyebek mellett olyan regionális kérdésekről, mint Ukrajna, Afganisztán és a Koreai-félsziget ügye.

Vang Ji egy héttel ezelőtt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélése során Oroszország „jogos aggályainak” orvoslását sürgette Ukrajna ügyében.

Vang méltatta a két ország szoros, mindkét fél számára kedvező együttműködésen alapuló kapcsolatait, és az együttműködés további elmélyítését szorgalmazta, egyebek mellett az energiaiparban, valamint a koronavírus-járvány elleni védekezésben. 

Lavrov a két elnök pénteki találkozóját rendkívüli jelentőségűnek nevezte, mely hozzájárul majd a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséhez, elősegíti egy modern rendszer kiépítését a nemzetközi kapcsolatok számára, és előmozdítja a globális, fenntartható fejlődést. 

Lavrov továbbá bizalmát fejezte ki Peking képességeit illetően azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány nyújtotta kihívások ellenére sikeresen rendezik meg a téli olimpiai játékokat. A felek a sportok átpolitizálása ellen foglaltak állást. A péntek esti olimpiai megnyitón Putyin is részt vesz, miközben az Egyesült Államokhoz csatlakozva számos ország döntött úgy, hogy nem küld diplomáciai tisztségviselőket az olimpiai játékokra. (MTI)