Kínai kémléggömb miatt halasztotta el pekingi látogatását Blinken

Kínai kémléggömb miatt halasztotta el pekingi látogatását Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek második napi tanácskozásán Bukarestben 2022. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszamondta jövő heti Kínába tervezett látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter – írja a CNN. A látogatás lefújásának fő oka az, hogy az amerikai külügyminiszter nem akarta, hogy a kémballon témája uralja a tárgyalásokat Kína vezetőivel.

A nagyjából három busznyi méretű légballont először Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna. Ott a Montana államban található Billings városa fölött tűnt fel, ahol többen azt hitték, hogy UFO-t látnak. Aggodalomra adott okot, hogy az államban több nukleáris rakétasiló is található, de a Pentagon – Joe Biden elnök katonai tanácsadóinak javaslatára – végül nem adott engedélyt az eszköz lelövésére, mert attól tartottak, hogy a földre hulló darabok kárt okozhatnak.

Eközben közleményt adott ki a kínai külügyminisztérium a gyaníthatóan kémtevékenységet végző léggömbről. Elismerték, hogy az övék, de szerintük az eszköz csak egy civil léggömb, amelyet kutatási célokra, főként meteorológiai megfigyelésre használnak, és a nyugati áramlás sodorta el a tervezett útvonalától.   

A kínai fél elnézést kért amiatt, hogy a ballon véletlenül, előre nem látható körülmények miatt az USA légterébe lépett, és jelezte: továbbra is kapcsolatban maradnak az amerikaiakkal a váratlan helyzet megfelelő kezelése érdekében. A Pentagon szóvivője, Pat Ryder azonban határozottan cáfolta azt a kínai állítást, hogy polgári célú léggömbről lenne szó. Arra a kérdésre, hogy honnan tudja ezt, azt felelte, tényként kezelhető, hogy ez egy megfigyelő ballon, de ennél többet nem árulhat el.

Az biztos, hogy nem jött jókor a kémléggömb ügye, amely még jobban megterheli az amúgy is eléggé feszült kínai–amerikai viszonyt.