Kínai szakértő: mindent be kell zárni Olaszországban, ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének

Kínai szakértő: mindent be kell zárni Olaszországban, ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének

A Sky News felvétele a bergamói kórházból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Repubblica interjút készített annak a kínai szakértői csapatnak a vezetőjével, amely a járvány megfékezésben segít Olaszországban. Tíz tonna egészségügyi eszközt hoztak magukkal Kínából és végigjárták Észak-Olaszország néhány kórházát. Vezetőjük, Csiu Jun-csing (Qiu Yunqing) 57 éves kínai infektológus, Csöcsiang (Zhejiang) tartomány egyetemi kórházának igazgatóhelyettese nyilatkozott az olasz lapnak, aki szerint teljesen fel kell függeszteni minden tevékenységet úgy, ahogy Kínában csinálták. Meg kell szervezni az élelmiszerellátást lakótömbönként, vagy városrészenként. Szigorúan ellenőrzés alatt kell tartani a járvány terjedését. „Nincs más módszer. Azért mondom, mert mi kipróbáltuk. Fontosnak tartom, hogy országához eljusson ez az üzenet” – mondta.

Egy bergamói kórházban és a Sacco di Milanóban járt a szakértői csapat (ennek a bioterrorizmus áldozatainak kezelésére is felkészített kórháznak két dolgozója megszólalt a Magyar Hang korábbi sajtószemléjében). A kínai kutató elismerően szólt az olasz egészségügyi rendszerről, de hozzáfűzte, rendkívül aggasztja őket a helyzet. Tyvek védőruhát kellene használni, a dolgozókat jobban kell védeni. Hozzáfűzte, ugyanez volt a helyzet Vuhanban is az első időszakban. Nem tudták, milyen a vírus, és nem volt elég erőforrásuk, de később a szigorú intézkedéseknek köszönhetően, bár 1200 koronavírusos beteget láttak el, a 6000 dolgozó közül egy sem fertőződött meg, a betegek közül pedig egy sem halt meg kórházában. 

„Az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki" | Magyar Hang

– Egy olyan rendkívül fertőző betegségnél, mint ez, nehéz védőöltözékeket kell viselni, tehát a munkavégzés fizikailag még fárasztóbb. Nem lehet kibírni egy nyolcórás műszakot, 4-6 órára kell csökkenteni. Több emberre van szükség, nagyjából harmadával többre, mint általában – mondta.

Az észak-olaszországi kórházi állapotokkal kapcsolatban – amely európai összehasonlításban egyébként jónak számít – hiányolta a kellőképpen felszerelt intenzív osztályokat. Kínában új kórházakat építettek, de a többi kórház is viszonylag új, a SARS vírus idején épültek. Ez azért fontos, mert régebbi épületekben eléggé nehéz a tereket és a munkát megfelelően szervezni, hiszen a betegeket teljesen el kell különíteni, akárcsak a velük foglalkozó orvosokat és ápolókat. „Csak így kerülhető el, hogy maga a kórház váljon gócponttá. Orvosaink nem mennek haza, szállodában laknak, és folyamatosan teszteljük őket. A kórházakat izolálni kell.” De nincs az a kórházi rendszer, amely képes megbirkózni a betegek hihetetlen áradatával, ahogy ez Olaszországban is történik. 

„A koronavírust az ebola protokolljai szerint kezeljük" | Magyar Hang

„Kórházakra van szükség, ahol a pozitív betegeket gyógyítják, még ha tünetmentesek is. Ott kell őket felügyelni, időben közbe lehet avatkozni, ha súlyosbodik állapotuk. De nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül, és nem is mehetnek be a sürgősségi osztályra” – fogalmazott. Időközben pedig fel kell kutatni minden olyan személyt, akivel érintkeztek, és őket is ellenőrizni kell, mégpedig egészen részletesen. Ha például egy beteg felszállt egy buszra, az összes utast fel kell kutatni.