Kínának nem tetszett, amit Joe Biden mondott

Kínának nem tetszett, amit Joe Biden mondott

Joe Biden amerikai elnököt fogadja Kisida Fumio japán miniszterelnök a tokiói Akaszaka-palotában 2022. május 23-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiltakozott hétfőn a kínai külügyminisztérium Joe Biden amerikai elnök Tokióban tett kijelentései miatt, amelyek szerint amennyiben Kína „megszállná” Tajvant, az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján Kína jelentős elégedetlenségét és határozott tiltakozását tolmácsolta Biden szavait illetően. A szóvivő szerint Tajvan kérdése Kína belügye, amelybe semmilyen külső erő nem avatkozhat be. Majd azt is leszögezte, hogKína határozott lépéseket fog tenni szuverenitása és biztonsági érdekei védelmében.

Az ügy apropója, hogy az amerikai elnök hétfőn Tokióban egy újságírói kérdésre válaszolva mondta el, hogy Tajvan esetleges „megszállása” esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni. – Erre köteleztük el magunkat – fogalmazott.

Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a Kína által saját területe részének tekintett szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a védelme biztosításához szükséges fegyverekkel. Biden hivatalba lépése óta az amerikai kormány három jelentős katonai szállítmányt hagyott jóvá Tajvannak. Tavaly augusztusban negyven darab 155 milliméteres önjáró löveg eladását, februárban százmillió dollár, áprilisban pedig kilencvenötmillió dollár értékű, újabb fegyvereladást hagytak jóvá.

Biden hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Washington elfogadja az „egy Kína” politikáját, de „nem lenne helyénvaló”, ha Peking ezt erő alkalmazásával próbálná érvényesíteni. Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az „egy Kína elvének” betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között.

(MTI)

Címkék: Kína, Joe Biden, Tajvan