Kínától és Törökországtól kérnek segítséget a mariupoli védők családtagjai

Kínától és Törökországtól kérnek segítséget a mariupoli védők családtagjai

Az Ukrán Nemzeti Gárda Azov különítménye által közreadott, dátum nélküli videófelvételről készült képen törmeléken keresztül kísérnek embereket az orosz támadásokban súlyosan megrongálódott Azovsztal acélüzem területén a délkelet-ukrajnai Mariupolban (Fotó: MTI/AP/Ukrán Nemzeti Gárda Azov különítménye)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hszi Csin-ping kínai elnökhöz fordultak segítségért a mariupoli Azovsztal üzemben ragadt ukrán katonák családtagjai, írja a The Guardian a CNN híradása alapján.

Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin a Reutersnek úgy nyilatkozott, Törökország javaslatot tett arra, hogy a mariupoli Azovsztal acélmű sebesült harcosait tengeri úton menekítsék ki. Állítólag Moszkva nem ért egyet ezzel, illetve Erdogan tanácsadója szerint az orosz pozíció napról napra változik.

Az Azovsztal acélműben továbbra is folynak a harcok az ukrán védők és az orosz csapatok között. A civilek nagy részét korábban már sikerült kimenekíteni, de továbbra is lehetnek még polgári személyek a hatalmas gyár területén. A török ajánlat a civilek evakuálására is vonatkozna.

Az Azovsztalban rekedtek egyik családtagja arról beszélt a CNN-nek, hogy „a gyermekeink a pokolban vannak. Újra és újra a világ közvéleményéhez fordulunk, hogy tegyék lehetővé a kimenekítést. A mariupoli védők megmentését célzó petíciót már másfél millióan írták alá. Már mindenkit megkerestünk, csak a kínai elnök maradt. Azt kérjük Hszi Csin-pingtől, hogy közvetítsen és teremtsen békét ebben a háborúban. A hőseinknek már nem sok idejük van hátra”. Hírek szerint fogytán van az orvosi ellátmány és az élelmiszer.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, összetett tárgyalások folynak Oroszországgal arról, hogy nagyobb számú sebesült ukrán katonát menekítenének ki az acélműből orosz hadifoglyokért cserébe.