Kirgiz tüntetések: Érvénytelenítették a hétvégi választás eredményét

Kirgiz tüntetések: Érvénytelenítették a hétvégi választás eredményét

Budapest, 2020. szeptember 29. Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz köztársasági elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a két ország közötti stratégiai partnerségi megállapodás aláírása után a Karmelita kolostorban 2020. szeptember 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette kedden a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amelyek szerint Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba – jelentette a 24.gk kirgiz hírportál a testület egyik tagjára hivatkozva, a hírt később a a TASZSZ hírügynökség is megerősítette. Mint közölték, „a szavazáson és a választás előtti időszakban történt számos szabálysértés miatt a központi választási bizottság tagjainak keddi ülésén döntés született a választás semmissé nyilvánításáról”.

Mint megírtuk, Kirgizisztánban zavargások törtek ki a hétvégi választások után, mert az ellenzék nem hajlandó elismeri azok eredményét. Tiltakozásul több ezren vonultak az utcára, autókat gyújtottak fel, behatoltak a parlamentbe is és több kormányzati épületet is elfoglaltak. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal próbálta megállítani őket, az erőszakos eseményekben egy ember meghalt, és több százan szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén. Arra szólította fel az ellenzéket, hogy csillapítsák le követőiket és vonuljanak ki az általuk elfoglalt közterületekről. Mint hozzátette, felkérte a központi választási bizottságot az esetleges szabálysértések kiderítésére és indokolt esetben a választási eredmények érvénytelenítésére – adja hírül a BBC.

A helyzet még zavaros, egyelőre nehéz világos képet alkotni arról, hogy jelen pillanatban egyes kormányintézmények kinek az ellenőrzése alatt állnak. Egyre több jele van azonban annak, hogy kicsúszik az irányítás Szooronbaj Dzsejenbekov államfő kezéből, aki múlt héten még Orbán Viktorral találkozott.