Kirúgják a hidroxi-klorokint népszerűsítő francia intézetigazgatót

Kirúgják a hidroxi-klorokint népszerűsítő francia intézetigazgatót

Didier Raoult szenátusi meghallgatáson 2020 szeptemberében (Fotó: Reuters/Federico Pestellini)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Didier Raoult-t, egy marseille-i virológiai intézet mikrobiológus igazgatóját, aki a koronavírus-járvány első időszakában valóságos sztár lett, a hidroxi-klorokin nevű gyógyszerrel kapcsolatos (később megalapozatlannak, sőt hamisnak bizonyuló) állításai miatt, hamarosan elmozdítják igazgató tisztségéből, írja a Washington Post.

Raoult csillaga egy ideje leáldozóban van. Mára teljesen egyértelmű, hogy a hidroxi-klorokin nem jó a covid ellen, ennek ellenére Raoult képtelen volt leszállni az egyre inkább az áltudományok felé zakatoló vonatról. Az ügye odáig fajult, hogy a kritikusait minden eszközzel igyekszik elhallgattatni.

A nyáron írtuk, hogy több mint ezer tudós írta alá azt a nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosítják Elisabeth Biket. Ő egy kutatási minőségellenőr, aki vette magának a bátorságot, és kritizálni merte Didier Raoult tanulmányait, mert bennük számos hibát (vagy csalást) fedezett fel. Raoult hívei pedig, rendes szektatagokhoz illően, a kutató ügyvédeivel egyetemben, azonnal rászálltak Bikre, és zaklatják azóta is.

 

Raoult 69 éves, így elérte már a nyugdíjkorhatárt. Bár határozottan maradni akarna az igazgatói pozícióban, a marseille-i egészségügyi intézmények vezetősége úgy határozott, hogy „ideje tiszta lapot nyitni”. Vagyis elköszönnek az egyre kellemetlenebbé váló figurától.

Ez nem azt jelenti, hogy azonnal szednie kell a sátorfáját, hiszen a lemondatása rendkívül bürokratikus folyamat, ami akár egy évig is eltarthat. A kritikusai szerint minél hamarabb eltávolítják, annál jobb, és aggódnak, hogy mennyi kárt okozhat a valósággal való kapcsolatot egyre inkább elveszítő Raoult a következő 12 hónapban.