Kiszáll a politikából Strache

Kiszáll a politikából Strache

Heinz-Vhristian Strache akkor még alkancellárként Orbán Viktor és kísérői társaságában május 6-án Budapest felett (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonul a politikai pályáról Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, aki ibizai videójával belpolitikai válságot idézett elő, amely a vasárnapi előre hozott választásokhoz vezetett. Strache kedden bécsi sajtótájékoztatóján jelentette be döntését, néhány órával megelőzve pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőségének tanácskozását, amelyen a kizárása is felmerülhetett volna.

A politikus 14 év elnökség után kénytelen volt lemondani a párt vezetéséről, amikor nyilvánosságot látott egy Ibizán készült felvétel. A videóban Strache egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek arról beszél, hogy ha az megveszi a legnagyobb osztrák napilapot, és támogatja az FPÖ kampányát, akkor jelentős állami megrendeléseket juttatnak neki.

A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előre hozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott, miközben az FPÖ két évvel ezelőtt eredményéhez képest jelentősen meggyengülve 17,3 százalékot szerzett.

Strache üzent: Harcolok! | Magyar Hang

Be akarja bizonyítani ártatlanságát a súlyos korrupciós ügybe belebukott Heinz-Christian Strache - a 444.hu vette észre, hogy a politikus Facebook oldalán írt erről. „Megtaláljuk azokat, akik a törvénytelenül felvett videók és az ellenem külföldről folytatott, mocskos kampány mögött állnak, és bebizonyítjuk az ártatlanságomat!"- írta. Hozzátette azt is, hogy ő ezért harcol.

A sajtótájékoztatón Strache arról beszélt, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Ezzel a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat is megpróbálja elhárítani.