Kitiltják Lavrovot az EBESZ lengyelországi üléséről

Kitiltják Lavrovot az EBESZ lengyelországi üléséről

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselőivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példa nélkül állónak és provokatívnak, valamint az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyeztethetetlennek nevezte az orosz külügyminisztérium szombati közleményében Lengyelország döntését, hogy elutasítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételét a szervezet külügyminiszteri tanácsának december 1-2-án a lengyelországi Lódzban tartandó ülésén – írja az MTI.

A lengyelek arra hivatkoznak, hogy az orosz külügyminiszter rajta van a szankciós listán. „A küldöttségeket a jelenlegi EU-szabályokhoz kell igazítani, nem lehet tagjuk olyan személy, akiket az Európai Unió szankcionált” – áll a lengyel EBESZ-elnökség közleményében.

Lavrov helyett az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-képviselője vezeti az orosz küldöttséget december elején. A moszkvai vezetés szerint igazságtalan a döntés, mert „az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján”. A nyilatkozat szerint „minden józanul gondolkodó politikus osztja az orosz fél álláspontját, miszerint az ilyen cselekedetek nem megengedhetőek, és elvi alapon fogják értékelni Varsó döntését”.

Címkék: Szergej Lavrov, EBESZ