Kiürült a bécsi Mariahilfer Straße Ausztria leállítása után

Kiürült a bécsi Mariahilfer Straße Ausztria leállítása után

Bezárt üzletek Bécsben 2020. november 17-én. Ettől a naptól az osztrák kormány a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be: egész napra kiterjesztette a kijárási korlátozást, továbbá bezártak és digitális oktatásra álltak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva. MTI/AP/Ronald Zak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd éjféltől egész napos kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában, – Orbán Viktor szavait kölcsönözve – Magyarország laboratóriumában. Ez az eddigi legszigorúbb intézkedés, amelyet a 9 milliós országban hoztak a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében, s ami lényegében az ország leállításával jár.

Sebastian Kurz (ÖVP, Osztrák Néppárt) kancellár szombati bejelentése szerint erre azért volt szükség, mert az addigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Ausztriában már november eleje óta szigorú korlátozások voltak érvényben, nagy vonalakban azok feleltek meg a Magyarországon jelenleg érvényben lévő korlátozásoknak. Ám hiába voltak a korlátozások – többek között esti, éjszakai kijárási tilalom –, még az előző héten is sorra dőltek a fertőzöttségi rekordok, és nem mutatkoztak a járvány lassulásának jelei.

A napi újonnan regisztrált aktív esetek száma november 11-én például 9200 fölé ugrott (31 500 tesztből). Ez fertőzöttségi rekordot jelentett, eközben pedig a kórházak leterheltsége is fokozódott. A koronavírus-fertőzött betegek részére kialakított intenzív ágyak telítettsége is meghaladta az 50 százalékot (november 16-án az 1185 ágyat), annak ellenére, hogy napról napra növelik ezen ágyak számát. Ám a betegek eloszlása nem egyenletes, Felső-Ausztria kórházaiban a legrosszabb a helyzet, de a járvány robbanásszerűen terjed Vorarlbergben és Karintiában is.

Az elmúlt napokban az újonnan kimutatott aktív fertőzöttek száma hétfőig csökkent, ám kedden ismét több lett: 5984 új fertőzöttről számoltak be, ám ez másfél ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban (az összes fertőzött száma 110 ezer). A kórházak leterheltsége ugyanakkor nem csökken: hétfőn 3685-en szorultak intézményi ellátásra, közülük 612-en voltak intenzív osztályon.

A magyarországi adatokat nem lehet egy az egyben az osztrák számok mellé tenni. Ennek oka, hogy hazánkban egymillióval többen élnek; kisebb az ország tesztkapacitása, és nem teljesen ugyanolyan szempontok alapján zajlik a magyar adatszolgáltatás. Erre jó példa, hogy idehaza az operatív törzs például nem ismerteti az intenzív kórházi ellátásra szorulók számát, csak a lélegeztetőgépre szorulókról közöl adatot.

Ezzel együtt is akad, amiből ki lehet indulni. Az adatok alapján egyelőre hazánkban továbbra is felfutó szakaszában van a járvány: kedden 5203 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (vö. Ausztria kedden 5984 új eset). Ez ugyan kevesebb az egy nappal korábbi adatnál, de az aktív esetek száma továbbra is folyamatosan növekszik, jelenleg 115 193 az aktív fertőzöttek száma (ahogy Ausztriában is 109 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon). Kórházban a friss adatok szerint összesen 7477 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 576-an szorulnak lélegeztetőgépre. Kedden egyébként 241-el több embert ápoltak kórházban, mint hétfőn, lélegeztetőgépen viszont hattal kevesebb beteg volt. Ahogy említettük, Magyarországon nem közlik, hogy összesen hány koronavírus-fertőzött beteget látnak el a kórházban intenzív osztályon. Erről először Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel közölt adatot. Eszerint covidos betegek ellátására alkalmas kórházi szabad ágy 13 049 van, intenzív ágyból pedig 1634 van jelenleg üresen. Nálunk napok óta 100 körül mozog a koronavírus-fertőzés miatt életüket vesztők napi száma, kedden éppen 91 volt. Eddig 3281 elhunytat írnak a fertőzés számlájára (Ausztriában kedden volt kiugró adat, 74 halálesettel, és összesen 1815-en hunytak el a betegségben).

Mindenesetre Ausztriában nagy reményeket fűznek az éjféltől érvényben lévő intézkedésekhez. Immár egész napos kijárási korlátozás van érvényben, bezárt az összes óvoda és iskola is. Csak a létfenntartáshoz szükséges termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva – az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, állateledel-kereskedések, benzinkutak és egyebek –, de bezártak a ruha- és cipőboltok, továbbá a különféle szolgáltatásokat nyújtó üzletek is. Emiatt egyébként tegnap Bécsben is egymást taposták az emberek a bevásárlóközpontokban, a szigorú lockdown előtti utolsó hétvégén és hétfőn nagy akciókkal csábították az embereket. A bevásárlóközpontok körül folyamatos dugókról számoltak be a rádiók, az ORF közszolgálati csatorna hírműsora karácsony előtti vásárlási rohamhoz mérhető zsúfoltságról számolt be több helyről. A beszámolók szerint a téli ruhaneműknek és az adventi koszorúknak is nagy volt a keletje.

A kereskedők így ugyan erős hétvégét és hétfőt zártak, ám elégedetlenek a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt és a Zöldek alkotta kormány támogatásával. Ágazattól függően ugyanis 20-60 százalékos kompenzációra számíthatnak. Mindenesetre a közszolgálati csatorna összeállítása szerint Bécs és Salzburg utcáin feltűnő a változás, főleg a hétfői vásárlási roham során készült képekkel összehasonlítva. Kedden a bécsi Mariehilfer Straßén már alig lézengtek, néhány sétálóról számoltak be.

A kancellár a december 6-ig érvényes szigorú korlátozásoktól azt reméli, hogy karácsonyra javulhat a koronavírus-helyzet Ausztriában. Vasárnap pedig azt is bejelentette, hogy a háromhetes időszak leteltével Szlovákiához hasonlóan általános vírusteszt lesz az országban.