Kiutasították az amerikai nagykövet helyettesét Moszkvából

Kiutasították az amerikai nagykövet helyettesét Moszkvából

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége 2021. április 30-án. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének helyettesét – közölte csütörtökön több orosz hírügynökség az amerikai képviseletre hivatkozva.

Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak nevezte Gorman kiutasítását, aki érvényes vízummal rendelkezik, és oroszországi tartózkodása még nem haladta meg a három évet. A diplomáciai misszió szerint az Egyesült Államok válaszolni fog a kiutasításra.

Gorman a Diplopundit blog értesülései szerint már múlt csütörtökön családjával együtt távozott Moszkvából. A kiutasításra azok után került sor, hogy az Egyesült Államok részletes figyelmeztetéseket adott ki a szomszédos Ukrajna lehetséges orosz inváziójáról – írja a 444.

A követség rámutatott, hogy jelenleg az oroszországi amerikai misszió létszáma alulmúlja az Egyesült Államokban működő oroszét, és az amerikai fél célja a nagyobb paritás elérése, számol be az MTI.

A misszió tájékoztatásából az is kiderült, hogy az orosz követhelyettes, kiküldetésének januári leteltével, rotáció keretében elhagyta Washingtont.