Kiutasították Kárpátaljáról a magyar konzult, a külügy visszavág

Kiutasították Kárpátaljáról a magyar konzult, a külügy visszavág

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az üldözött keresztények védelmével foglalkozó, magyar szervezésû kísérõrendezvényen az ENSZ-ben, New Yorkban 2018. szeptember 28-án (TI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve – írja az MTI.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől. „A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is” – áll a külügyi közleményben.

Szijjártó: Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult

Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal. Kiemelte: az Ukrajna területéről kiutasított magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett.

A diplomáciai konfliktus hátterében az áll, hogy korábban az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Az esküt tett kárpátaljai magyar kisebbség tagjai átvethették a magyar útleveleiket is.

Szijjártó Péter már szerdán bejelentette, nincs jogalap a konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén fog válaszolni. „Amennyiben Kijevben azt a döntést hozzák, hogy ki kell zsuppolni a konzulunkat, úgy én azon nyomban haladéktalanul kizsuppolok egy ukrán konzult Magyarországról” – fogalmazott sajátos diplomáciai nyelvezetet használva szerdán Szijjártó Péter.

Kijelentette azt is: a beregszászi magyar konzul tevékenysége nem sértette sem a magyar, sem az ukrán, sem a nemzetközi jogot.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.