Kivonult a sajtó a kormányinfóról, mert kizártak újságírókat

Kivonult a sajtó a kormányinfóról, mert kizártak újságírókat

Boris Jonhnson a választási győzelme után Londonban a brit kormányfői rezidencia előtt, a Downing Streeten. Neki boldog lesz a karácsonya (Fotó: Reuters/Henry Nicholls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összes újságíró kivonult a brit kormány sajtótájékoztatójáról, miután egyes riportereket ki akartak zárni onnan – írta az Index a Guardian cikke nyomán. A Boris Johnson vezette kormány kommunikációs tanácsadója, Lee Cain többek között olyan lapok tudósítóit akarta kizárni, mint a Daily Mirror, a Huffpost vagy az Independent.

Azonban miután kiutasították őket a sajtótájékoztatóról, a többiek is távoztak a teremből – a közszolgálati BBC riportetétől kezdve a balliberális Guardianen át egészen a jobboldali Sun és a Daily Mail újságírójáig.

A lap arról számolt be, hogy a Johnson-kormány hozzáállása a sajtóhoz eddig sem volt pozitív, az utóbbi hetekben pedig ez látványosan felerősödött. Ezzel kapcsolatban párhuzamba állította Donald Trump amerikai elnökkel, aki szintén hadilábon áll a számára nem szimpatikus újságírókkal.

Harminc éve nem látott győzelmet aratott Boris Johnson, a britek január végéig kiléphetnek az EU-ból | Magyar Hang

A brit újságírók már korábban is panaszkodtak arra, hogy a parlament helyett a miniszterelnöki rezidencián tartja meg a kormányszóvivő a napi sajtótájékoztatóját. Mostanra pedig odáig fajult a helyzet, hogy a kormánytagok nem lehetnek vendégek a BBC Today című reggeli politikai rádióműsorában, és nem nyilatkozhatnak az ITV reggeli magazinjának sem.

A kormány pedig az incidens ellenére továbbra is szeretne különbséget tenni újságíró és újságíró között: a miniszterelnöki hivatal egyik forrása úgy nyilatkozott a Guardiannek, hogy a sajtótájékoztatók első része továbbra is minden riporter előtt nyilvános lesz. Utána viszont tartanak majd egy „kisebb, meghívásos alapú eligazítást speciális, magas rangú újságíróknak”.