Klicsko: Az egész egy horror

Klicsko: Az egész egy horror

A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dicsőség lenne meghalni a hazáért – ezt mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ARD német országos közszolgálati televíziónak egy pénteken sugárzott interjúban, amelyben kiemelte, hogy az orosz invázióval dacoló ukrán fővárosban „horror” lett az élet.

A profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok elmondta, hogy sok-sok katona mellett már nagyjából száz civil is meghalt a több mint egy hete tartó orosz támadásban. A legnagyobb kihívás a fűtés, az áram és a vízellátás biztosítása, és nagyban nehezíti az önkormányzat dolgát, hogy a szállítási, logisztikai rendszer összeomlott. Mindeközben pedig a városban orosz rakéták csapódnak be, és védőire orosz mesterlövészek vadásznak. – Az egész egy horror – fogalmazott a kijevi polgármester.

Szavai szerint soha nem gondolta volna, hogy sikeres sportolói és politikusi karriert építve egyszer csak egy háborúban találja magát, de így van ezzel a többi kijevi is. A napokban például találkozott egy hegedűművésszel, egy sebésszel és egy színházi szakemberrel, akik szakmájukat feladva beálltak harcolni. Hangszer, szike vagy szövegkönyv helyett gépkarabély van a kezükben, de „nincs más választásunk, meg kell védenünk az otthonunkat, a családunkat” – emelte ki Vitalij Klicsko, hozzátéve, hogy Kijev védői a szabadságért, a demokráciáért és az európai értékekért is harcolnak.,

A bokszlegenda kitért arra is, ha elesik a harcban, akkor a hazájáért adja az életét, a hazáért meghalni pedig dicsőség.

Az 50 éves polgármester öccse, Volodimir Klicsko – kétszeres nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok – hozzátette, hogy a legrosszabbak az éjszakák, mert akkor a legintenzívebb az orosz ágyúzás. Rámutatott, hogy mindez nem valami távoli térségben, a német nézőktől idegen világban történik, hanem Németországtól alig néhány óra alatt megtehető távolságra. 2018-ban éppen Kijevben tartották a labdarúgó-Bajnokok Ligája döntőjét, 2012-ben pedig Ukrajna Lengyelországgal közösen rendezte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, és ezekre az eseményekre is „sok barátunk jött el szerte a világból”. – Az ukránok barátainak most is ki kell állniuk az ország mellett, és meg kell szakítaniuk az együttműködést Oroszországgal, különben nagyon nehéz sorsra jut Ukrajna – mondta Volodimir Klicsko.

Legfrissebb, pénteken megjelent lapszámunkban mi is beszélgettünk egy ukrán fiatallal, aki külföldről tért haza, hogy hazája védelmében harcoljon.

(MTI)

 

Címkék: Kijev, Vitalij Klicsko