Kőolajfinomítót támadnak az orosz erők

Kőolajfinomítót támadnak az orosz erők

Ukrán katonák egy megsemmisített orosz harci jármű tetején Kijev közelében 2022. április 16-án. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erők tüzérségi támadást intéztek a frontvonal közelében fekvő kelet-ukrajnai Liszicsanszkban működő kőolajfinomító ellen – közölték szombaton a helyi hatóságok.

A tüzérségi támadás következtében a finomítóban tűz ütött ki, jelenleg is folyik az oltás – közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

Az oroszok rendszeresen támadják az intézményt, hogy lefárasszák a mentőszolgálatokat. Itt nincsen üzemanyag, csak kőolajszármazékok égnek

– tette hozzá Hajdaj. Az olajfinomító Liszicsanszktól mintegy négy kilométerre nyugatra fekszik.

Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szjevjerodoneck naponta támadják az orosz erők – jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói az utóbbi napokban a helyszínről.

A megyei közigazgatási vezető kedden közölte, hogy mintegy 400 civilt temettek el Szjevjerodoneckben egyéni sírokba a háború kezdete óta.

A kijevi városháza arra kérte szombaton a lakosokat, hogy biztonsági és humanitárius okokból egyelőre halasszák el a visszatérést a fővárosba.

A városvezetés azt írta Telegram-csatornáján, hogy az orosz erők ismét támadják a várost. A nagyszámú visszatérő miatt keletkező forgalmi dugók hatására megszakadna a humanitárius segélyek szállítása, a mentők és kommunális szolgáltatók munkája – olvasható a városháza közleményében.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az elmúlt napban újabb 40 200 ember menekült el Ukrajnából, így az orosz invázió február 24-i kezdete óta 4 836 445 ukrán hagyta el az országot. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint mintegy 215 ezer, harmadik országból származó ember – főként diákok és vendégmunkások – menekült el Ukrajnából, így a háború kezdete óta elmenekültek teljes száma meghaladja az 5 milliót.

Karolina Lindholm Billing, az UNHCR ukrajnai képviselője szerint a menekültek leghőbb vágya, hogy visszatérhessenek, de sokuknak nincs hova menniük, mert a házukat lerombolták, megrongálták, vagy nem biztonságos övezetben fekszik. Több százezer embert helyeztek el ideiglenes befogadó központokban, illetve családok fogadták be őket, de hosszú távú megoldást kell találni számukra – mondta.

A menekültek 90 százaléka nő és gyermek. Az IOM becslése szerint mintegy 7,1 millióan váltak Ukrajnán belül menekültté. Az ENSZ adatai szerint tízből hat menekült – több mint 2,74 millió – Lengyelországba, több mint 732 ezer Romániába, több mint 484 ezer Oroszországba és több mint 454 ezer Magyarországra távozott.

(MTI)