Korlátozta a Twitter Donald Trump fiának fiókját

Korlátozta a Twitter Donald Trump fiának fiókját

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai médiaóriás, a Twitter korlátozta az 5,3 millió követővel bíró ifjabb Donald Trump fiókjához való hozzáférését, mivel a koronavírus-járvány közepén egy olyan videót osztott meg, amelyben az apja által is ajánlott, és egy ideig talán megelőző jelleggel is szedett hidroxi-klorokin vélelmezett jótékony hatásait ecsetelte. A cég 12 órára elnémította az amerikai elnök legidősebb fiának fiókját, vagyis, bár személyes üzeneteket képes volt fogadni, ám semmit sem posztolhatott vagy oszthatott meg. A Twitter, a Facebookkal ellentétben, hónapok óta hangsúlyozza, hogy felveszi a harcot a hamis hírek ellen, így az elnök több tweetje mellé is kitettek egy figyelmeztetést, hogy a hír ellenkezik a felhasználói szabályzattal.

Ifjabb Donald Trump tweetje helyén tehát csak egy figyelmeztető csík jelezte, hogy azt a megosztást a cég eltávolította.

A tweetben orvosok egy csoportja tesz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan állításokat, amelyeket sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC), sem a betegséggel foglalkozó orvosok és kutatók többsége nem támogat. (Efféle állításokat Magyarországon dr. Gödény György és dr. Lehota Tamás fogalmazott meg.) A videót egyébként édesapja, az elnök is megosztotta, de ő csak retweetelte, míg Donald Trump Jr. saját neve alól töltötte fel.

„Ezek a videók a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos céges irányelvünket sértik, ezért azokat töröljük” – mondta Liz Kelley, a cég szóvivője a Washington Post amerikai újság kérdésére.

„Ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a nagy cégek „megölik” (sic) az online szólásszabadságot, és hogy beavatkoznak a választásba, hogy elhallgattassák a republikánus hangokat” – állította ezzel szemben ifjabb Donald Trump szóvivője, Andy Surabian.

Nem ez az első eset, hogy a Twitter időlegesen felfüggeszti olyanok fiókját, akik a hidroxi-klorokinnal kapcsolatos álhíreket osztanak meg: így járt még márciusban Rudy Giuliani, az elnök ügyvédje, New York város volt polgármestere is. A cég figyelmeztető jelzéseket tett az elnök olyan üzenetei mellé is, amelyekben Trump arról értekezik, hogy nincs szükség maszkhordásra, sem kijárási korlátozásokra a vírus terjedésének megállításához. Ezek igazságtartalma ugyanis vitatott. A Youtube az ominózus videót szintén eltávolította.

Eközben az államokban egyre jobban elszabadul a vírus, a Worldometers adatai szerint már 4,4 millió amerikainál mutatták ki a fertőzést, ezzel az USA-ban van a legtöbb nyilvántartott, regisztrált fertőzött. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden 75-ik amerikai már megfertőződött, miközben 151 ezren el is hunytak a betegségben. Ugyanakkor 2,3 millióan (köztük Tom Hanks színész, Pink énekesnő, Andy Cohen és Chris Coumo műsorvezetők) már felgyógyultak belőle.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.