Koronavírus: Európában Montenegróban a legrosszabb a helyzet, újabb rekord dőlt meg a cseheknél

Koronavírus: Európában Montenegróban a legrosszabb a helyzet, újabb rekord dőlt meg a cseheknél

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai országok közül Montenegróban jut százezer lakosra a legtöbb fertőzött – 1699 – közölte az ország járványügyi intézete a szombati lapok beszámolói szerint. Az illetékesek megállapították, annak ellenére, hogy Montenegró a nyár elején 42 napig koronavírustól mentes övezetnek nevezhette magát, őszre a legrosszabb járványhelyzettel rendelkező országok közé került. A rossz mutatók miatt a kormány a leginkább érintett városokban bezáratta a vendéglátóhelyeket és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, emellett kilátásba helyezte, hogy ha továbbra sem javul a helyzet, az egész országra kiterjeszti a korlátozásokat.

A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – péntekről szombatra 696-tal nőtt az igazolt Covid-19 fertőzöttek és huszoneggyel a járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma. Szombatra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 73-mal 33 ezer 735-re, Koszovóban 42-vel 15 ezer 705-re, Észak-Macedóniában 225-tel 18 ezer 372-re, Montenegróban 130-cal 11 ezer 117-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 226-tal 27 ezer 971-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 751-re, Észak-Macedóniában hattal 749-re, Bosznia-Hercegovinában tizenkettővel 877-re, Montenegróban pedig kettővel 172-re emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 627 maradt.

Újabb cseh rekord és szigorítás

Csehországban az eddigi napi rekordot mintegy 300-zal meghaladó új koronavírus-fertőzést regisztráltak pénteken, összesen 3793 új esetet – derült ki az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatásából. Változatlanul emelkedik a kórházban kezelt személyek és az elhunytak száma is. Pénteken már 1134 személy volt kórházban, közülük 221 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok, azaz lélegeztetőgépre szorulnak. A Covid-19 betegséggel összefüggésben eddig elhunytak száma pénteken 12-vel 699-re emelkedett. Ezen a héten minden nap tíz felett volt az elhalálozások száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg már 42 ezer 320. A járvány márciusi kezdete óta több mint 78 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, az esetek többségében azonban a betegség enyhe lefolyású volt.

Hétfőtől Csehországban 30 napos szükségállapot lép érvénybe, amely megteremti a jogi feltételeket a kormányzat számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalához.

Az általánosan romló járvány-helyzet miatt pedig újabb óvintézkedések lépnek életbe. A legveszélyeztetettebb régiókban egyelőre két hétre a középiskolák is áttérnek a távoktatásra. A vendéglők és a szórakoztatóhelyek este tízkor bezárnak, a sportrendezvényeket pedig csak nézők nélkül lesz szabad megtartani. Zárt termekben legfeljebb tíz, nyitott helyeken pedig maximum húsz személy vehet részt egy-egy rendezvényen. Ez az istentiszteletekre is vonatkozik. Zárt terekben és a közlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájmaszk viselete.

(MTI)

Címkék: koronavírus