Koronavírus-fertőzésben életét vesztette Harkiv polgármestere

Koronavírus-fertőzésben életét vesztette Harkiv polgármestere

Koronavírus Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvanegy éves korában elhunyt Hennagyij Kernesz, az északkelet-ukrajnai Harkiv város polgármestere a Covid-

–19 megbetegedés szövődményeiben – írja az Infostart.hu. A polgármester halálának hírét barátja és üzlettársa, Pavlo Fuksz közölte.

Jurij Szidorenko, a harkivi városvezetés sajtótitkára közölte, hogy továbbra is Ihor Terehov, a harkivi városi tanács titkára fogja ellátni ügyvivőként a városvezetői tisztséget a három hónapon belül tartandó előre hozott polgármesteri választásokig.

Az MTI  december 12-én számolt be arról, hogy Kernesz állapota súlyosabbra fordult, veséi nem működnek. A 61 éves politikus szeptemberben fertőződött meg, romló egészsége miatt a berlini Charité egyetemi klinikára szállították kezelésre. A harkivi választási bizottság egyébként november 4-én jelentette be, hogy Kerneszt újraválasztották a helyhatósági választásokon.

2014-ben merényletet kíséreltek meg Kernesz ellen politikai tevékenysége miatt, lőtt sebet kapott, ami miatt tolószékbe kényszerült.

Kórházba került egy másik polgármester, a dél-ukrajnai Odessza első embere, Hennagyij Truhanov is, aki úgyszintén elkapta a betegséget. Eddig Ukrajnában három, az október végén tartott helyhatósági választásokon győztes polgármester halt bele a koronavírus-fertőzésbe.