Koronavírus: gyakorlatilag lezárták a kilencmilliós Vuhant

Koronavírus: gyakorlatilag lezárták a kilencmilliós Vuhant

Egy munkás fertőtlenítést végez egy vuhani pályaudvaron, 2020. január 22-én (Fotó: MTI/AP/CHINATOPIX)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leállították a kínai hatóságok Vunan városának tömegközlekedését, ahonnan a koronavírus terjedése indult. A kilencmilliós városból sem repülővel, sem vonattal nem lehet kijutni. A busz, metró, hajó és távolsági útvonalakat helyi idő szerint csütörtökön zárják le – írja a BBC honlapja. A hatóságok mindenkinek azt tanácsolják, ne hagyja el a várost. Azt is javasolták, hogy kerüljék a tömeget és minimalizálják a nyilvános összejöveteleket.

Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma – közölték Hupej tartomány tisztségviselői szerdán.

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Edward Jau, hongkongi kereskedelmi miniszter szerint egy beteg gyorsvonattal érkezett Hongkongba Kína szárazföldi területéről. A pácienst karanténba helyezték. „Az egész világ szeme rajtunk van” – hangsúlyozta Jau a davosi világkereskedelmi fórumon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Világszerte a repülőtereken vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos szerda reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az északi Tamaulipas államban vizsgálnak egy lehetséges esetet. Mint mondta, az egészségügyi hatóságok kézben tartják az ügyet. Hozzátette, a megbetegedés egy másik lehetséges esetét időközben sikerült kizárni.

Az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Koraeste a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.

Kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent. Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. A kínai kommunista párt központi politikai és jogi bizottsága kedden közölte, hogy aki elmulasztja a vírusos megbetegedés eseteit bejelenteni, „az örökkön a történelmi szégyen oszlopára lesz felszögelve”.