Új vírustörzset azonosítottak Izraelben

Új vírustörzset azonosítottak Izraelben

Koronavírus (Kép: Fusion Medical Animation / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben ismét emelkedik a koronavírus fertőzési rátája – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Izraelben a fertőzési együttható (R) folyamatos növekedéssel lassan megközelíti az 1-et, az egészségügyi minisztérium jelenlegi adatai szerint már 0,9, ami azt jelzi, hogy lassul a járvány visszaszorulása. Az R ráta január 29-től február 24-ig 0,8 alatt volt.

A jelenlegi ütemben a fertőzési együttható a ynet szerint már a jövő héten 1-nél nagyobb lesz, s ez az új fertőzöttek számának emelkedését jelenti.
Szerda reggel az egészségügyi minisztérium két olyan fertőzöttet talált, akik olyan új vírustörzset hordoznak, melyet még nem azonosítottak és vizsgáltak korábban a világon. A tárca szerdai adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 789 beteg közül 335-nek súlyos az állapota, 151-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 23-an műtüdővel lélegeznek.

Kedden csaknem 58 ezer teszt elvégzésével 6310 új vírushordozót azonosítottak, 10,93 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 37 557 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 15 762-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek. A koronavírus-járvány kezdete óta 3 734 462 vírushordozót regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Több mint 700 ezren négyszer is oltottak

Izraelben jelenleg 88 település továbbra is az „erősen fertőzött” kategóriában van, 56 helység minősül közepesen, 48 pedig enyhén fertőzöttnek, s 88 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába. Tavaly december vége óta 6 700 861, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,06 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 469 410-en három oltást kaptak, és 736 786-an adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást is.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 401-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 38-an vesztették életüket, ami 60 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

(MTI)

Címkék: Izrael, koronavírus