Koronavírus: Körbe zárt minket a fertőzés? – Napról-napra romlik a helyzet a térségben

Koronavírus: Körbe zárt minket a fertőzés? – Napról-napra romlik a helyzet a térségben

Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. A tüntetők a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordot döntött Romániában a koronavírus csütörtökön, egyetlen nap alatt több mint hatszáz új fertőzöttet regisztráltak: az elmúlt 24 óra alatt egészen pontosan 614 új koronavírusos beteget azonosítottak – írja az MTI. Korábban soha nem emelkedett egyetlen nap alatt hatszázzal a diagnosztizált fertőzések száma.

Ezzel az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A mostani csúcsdöntéssel az összes fertőzött száma csaknem 31 ezerre rúg, és mostanáig összesen 1834-en hunytak el.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután – a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán – fokozatosan lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat. A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de tovább halasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek eredetileg július elsejétől várt megnyitását.

Bulgáriában is ismét szigorítanak a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedéseken: bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben maximálják az összejövetelek létszámát – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón az ország egészségügyi minisztere.

A szigorítás oka, hogy a járványügyi korlátozások néhány hete történt feloldása után ismét vészesen emelkedni kezdett a fertőzések száma a balkáni országban. Csütörtökre egy nap alatt újabb 240 bizonyított fertőzést jegyeztek fel, ami rekord, és – a miniszter szavai szerint – a következő napokban is hasonló számú új megbetegedésre kell számítani.

Előzőleg szintén rekordot jegyeztek fel az országban: keddről szerdára 188 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az utóbbi napok adatait is beleszámolva mostanáig a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 6300-at, igaz, mindössze 259-en veszítették életüket a betegségben.

Szlovákiában is emelkedőben van a megbetegedések száma: szerdán viszonylag sok, 53 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak északi szomszédunknál – derült ki a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Az újonnan felfedezett esetek számának növekedése az elmúlt két hetet tekintve viszonylag lassú üteműnek, ugyanakkor többé-kevésbé folyamatosnak mondható. A koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga az elmúlt egy hétben húsz fölé nőtt, míg májustól június utolsó hetéig ez a szám öt alatt volt.

A szerdán talált 53 új eset kiugrónak számít, tekintve, hogy ilyen magas számú friss beteget utoljára áprilisban találtak a járványügyi hatóságok. A friss adatok kapcsán Igor Matovic szlovák miniszterelnök közösségi profilján azt írta: „túl sok (az esetek száma) ahhoz, hogy a továbbiakban is csak az emberek felelősségtudatára számítsunk.”

Az NCZI által közzétett adatok szerint a szerdai adatokkal együtt eddig már 1851 fertőzött személyt vettek nyilvántartásba Szlovákiában, akik közül  hivatalosan 1477-et nyilvánítottak gyógyultnak mostanáig. A kór elismert halálos áldozatainak száma mindössze 28, és eddig már csaknem 224 ezer vírustesztet végeztek el.

Ami Szerbiát illeti, a tiltakozások hatására nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

Szerbiában 17 342-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a halottak száma pedig 352-re emelkedett.