Koronavírus: Londonban nem találkozhatnak zárt térben a nem egy háztartásban élők

Koronavírus: Londonban nem találkozhatnak zárt térben a nem egy háztartásban élők

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól egy fokozattal emelik Londonban a készenléti szintet a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének megfékezése végett. A brit egészségügyi minisztérium csütörtökön tájékoztatta a tervezett lépésről a londoni választókerületek alsóházi képviselőit.

Az intézkedés alapján szombattól a 9 millió lakosú brit fővárosban – Nyugat-Európa messze legnagyobb városában – a jelenlegi közepes helyett a magas készenléti fokozat lép életbe. Ennek előírásai között szerepel, hogy a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban sem. Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is. Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere csütörtöki nyilatkozatában támogatta a konzervatív párti kormány intézkedését, mondván: a koronavírus-fertőzés a város „minden zugában gyorsan terjed”, és számos kerületben eléri a százat a százezer lakosonként mért fertőzések száma.

Már a folyosókon állítanak fel ágyakat Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, csütörtökre is több mint ötezer új beteget regisztráltak, a keleti országrészben lévő Harkiv megye egyik vezető tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy túlzsúfoltak a kórtermek, és már a folyosókon állítanak fel ágyakat Covid-betegeknek a kórházakban.

Tarasz Pasztuh Harkiv megyei kormányzóhelyettes az UNIAN hírügynökség szerint közölte, hogy az oxigénterápiára és intenzív ellátásra szorulóknak „szinte lehetetlen” szabad ágyat találni a kórházakban. Szavai szerint 1,7 ezer ágyat irányoztak elő a koronavírusos betegek számára a megyében, most viszont csaknem háromezren vannak kórházban.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 5062 új esettel 281 239-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 73 újabb halálos áldozattal 5302-re. Eddig 119 650-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 156 287 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Az új betegek mintegy húsz százalékát a két legfertőzöttebb területről, a fővárosból, Kijevből és Harkiv megyéből jelentették. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap is sok, 679 beteg került kórházba.

Tábori kórház épül Prágában

Tábori kórházat építenek Prágában. A 500 ágyas intézmény építését szombaton kezdi el a hadsereg a cseh főváros északi részén fekvő Letnany kiállítási területen – jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke csütörtökön Prágában. „Az új kórházi férőhelyek építése szombaton kezdődik a Letnany kiállítási területen. Az 500 ágyas létesítmény építését a hadsereg fogja bebiztosítani” – mondta Hamácek újságíróknak.

„A kórházi pótkapacitás létrehozását a járvány terjedésének kedvezőtlen prognózisa tette szükségessé” – mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe az Európai Unió tagállamai vezetőinek csúcstalálkozójára.

„Nagyon gyorsan új kórházi férőhelyeket kell építenünk, a jelenlegi helyzetben ez kiemelt feladat” – hangsúlyozta a miniszterelnök. „Nincs már időnk, a prognózis nem jó, a számok rémisztőek, a dolog valóban nagyon, nagyon sürgős” – állapította meg Babis. A tábori kórház személyzetét az állami kórházak igazgatói fogják biztosítani.

A kormány már kiadta az engedélyt a szükséges kórházi ágyak megvásárlására. Az állami tartalékalapban mintegy 2500 ágy van, de ez a válságstáb értékelése szerint nem lesz elegendő a helyzet kezeléséhez. Babis elmondta, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot a gyógyfürdőkkel és a bajor partnerekkel is. „A fertőzések száma mindenütt emelkedik. Szóbeli ígéreteket kaptunk a szomszédoktól, de nem akarunk rájuk támaszkodni, szeretnénk mindent önerőből megoldani” – tette hozzá.

Csehországban csütörtökön 9544 új koronavírus fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. A kórházakban 2678 személyt kezelnek, közülük 518 állapota súlyos. A halottak száma szerdán 35-tel 1172-re emelkedett. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a védőeszközökből van elég. Roman Prymula szakminiszter bejelentette: megállapodott a kórházigazgatókkal a tervezett műtétek ideiglenes elhalasztásáról, hogy minél több ágyat a szabadíthassanak fel a Covid-19-es betegek számára.

(MTI)