Koronavírus: megfertőződött valaki Marosvásárhely mellett

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maros megyében, az MTI értesülései szerint a Marosvásárhellyel szomszédos Maroskeresztúron azonosították vasárnap délután a 15. romániai koronavírus-fertőzöttet.

Az Agerpres hírügynökség Mara Toganeltől, Maros megye prefektusától megtudta, hogy a 70 éves nő az olaszországi Anconából tért vissza Erdélybe, március 4-e óta házi elkülönítőben tartózkodott.

A nőtől szombaton vettek mintákat, az után, hogy belázasodott, köhögött és légzési nehézségekkel küszködött. A leletekben vasárnap délután mutatták ki a Covid-19 megbetegedés kórokozóját. A nőt a kolozsvári járványkórházba szállítják.

Kovács Edit, Maroskeresztúr polgármestere az MTI-nek elmondta: a fertőzött egy idős nőt gondozott Olaszországban. Onnan tért haza szerdán a maroskeresztúri otthonába, ahol egyedül él. Az elmúlt napokban az önkormányzat biztosította számára az élelmiszert és a tisztítószereket, hogy ne kelljen kijönnie a házból. Ezeket az önkormányzati alkalmazottak a háza kapujában tették le, és csak telefonon beszéltek vele, hogy elkerüljék a fertőzés kockázatát.

A polgármester elmondta: már a múlt héten, jóval a megbetegedés észlelése előtt valamennyi marosszentgyörgyi lakosnak szórólapot dobtak a postaládájába, melyen közölték, hogy milyen módon kerülhetik el a vírusfertőzést. Hozzátette: ezeket a szabályokat kell betartani, és akkor remélhetőleg nem terjed tovább a kór a községben.

A kormány által közölt vasárnap délutáni adatok szerint a 15 romániai megbetegedett közül öt személyt már gyógyulttá nyilvánítottak. Az országban 11-en vannak intézményesített karanténban, 12 877 személyt pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Mint arról beszámoltunk, Romániában vasárnap betiltották az ezer főnél nagyobb tömegrendezvényeket. Raed Arafat államtitkár arra kértek az Olaszországban dolgozó románokat, hogy a terveikkel ellentétben nem menjenek haza a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából, és rokonaikat se hívják magukhoz Olaszországba. Ez a kérés több mint egymillió román állampolgárt érint – egy 2019-es becslés szerint legalább 1,2 millióan dolgoznak Olaszországban.