Koronavírus: megugrott az oroszországi fertőzöttek száma

Koronavírus: megugrott az oroszországi fertőzöttek száma

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszországban az elmúlt nap alatt több mint tízezerel nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, így már 165 ezer 929 fertőzöttet regisztráltak. Az abszolút számokat tekintve csaknem utolérte Franciaországot (170 ezer 694) és Németországot (167 ezer 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint – írta az MTI moszkvai tudósítója.

Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új esetek 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyulásoké 1462-vel 21 327-re emelkedett.

Moszkvában különösen terjed a járvány, csak a fővárosban közel hatezer új esetet regisztráltak, az itteni fertőzöttek száma nagyjából a felét teszi ki az ország egészének adatait (85 973 fertőzött, ez 7,3 százalékos napi növekedés). A fővárosi halottak száma 866-ra nőtt, a gyógyultaké pedig 8458-ra emelkedett.

Az országban eddig csaknem 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig mintegy 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az 1 milliót, és naponta több, mint 40 ezerrel növekszik. Leonyid Rosal, a sürgősségi gyermeksebészeti és traumatológiai kutatóintézet elnöke a Kommerszant című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy orosz orvosok és katonák egy 2019. június 24-én, az Összoroszországi Népfront szervezésében megtartott zárt tanácskozáson arra a megállapításra jutottak, hogy az egészségügyi rendszer nincs felkészülve a tömeges orvosi segítségnyújtásra rendkívüli helyzet esetén. A részvevők arra következtettek, hogy ebből a szempontból az összes régiónak önellátónak kellene lennie, kiküszöbölendő a betegek Moszkvába vagy Szentpétervárra szállításának kényszerét.

Az ebben a témában Oroszországban első ízben megtartott fórum részvevői indítványozták, hogy a tárcák kezdjék meg a szakemberek felkészítését a betegek tömeges fogadására, számítsák ki, hogy az ágyállományban mekkora tartalékokat kell kialakítani, lássák el káderekkel és felszereléssel a régiókat, biztosítsák az egészségügyi alkalmazottak folyamatos továbbképzését. Az országos ismertségű Rosal doktor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült felkészülni a járványra, és úgy vélekedett, hogy a veszélyről nem zárt ajtók mögött kellett volna tanácskozni, hanem „teli torokból kiabálni”.