Koronavírus: Romániában riasztást adtak ki, a lengyeleknél újra jön a vásárlási idősáv

Koronavírus: Romániában riasztást adtak ki, a lengyeleknél újra jön a vásárlási idősáv

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy szájmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon, 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősebb embereknek a koronavírus-járvánnyal szembeni védelme érdekében Lengyelországban újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő szombaton Varsóban.

Morawiecki sajtóértekezletén az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának. Utalt a halálozási adatokra, melyek szerint az új típusú koronavírus a 60 évnél, és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább. Ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak – közölte.

Felhívta az idősebb nemzedékhez tartozókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

Morawiecki kormánya egyik stratégiai céljának nevezte, hogy a tavaszi hónapokhoz képest nagyobb mértékben fenntartsák a gazdaság működését. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök leszögezte: az iskolák 98 százaléka jelenleg hagyományos formában működik, csak a tanintézmények kis részében volt szükség vegyes, illetve távoktatás bevezetésére, ezért jelenleg nincs szükség a távoktatás általános visszaállítására. A sajtóértekezleten szintén részt vevő Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a járványügyi intézkedések jövő heti bővítését helyezte kilátásba. Emlékeztetett: a járvány lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

A lengyel egészségügyi tárca szombati közleménye szerint egy nap alatt 5,3 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kitörése óta. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 39 ezer 684 az aktív fertőzöttek száma. A napi halálozási adatok az utóbbi napokban nem növekedtek, az elmúlt 24 órában 53 fertőzött hunyt el, közülük 49 esetében az egészségügyi tárca a halál okaként a vírus okozta Covid–19 és más betegségek együttes meglétét jelölte meg, négyen pedig kifejezetten a Covid–19 miatt hunytak el.

Romániában riasztást adtak ki

Romániában szombaton meghaladta a 150 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, tovább gyorsult a járvány terjedése, ezért Bukarestben és több más városban a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a lakosságot a megnövekedett fertőzési kockázatra.

A cellaüzenet funkciót használó RO-ALERT rendszer a kétmilliós román fővárosban működő valamennyi mobiltelefonra kiküldte azt a riasztást, hogy Bukarestben a lakosság több mint két ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat: csak úgy kerülhetik el életük és a környezetükben élők életének veszélyeztetését, ha betartják az előírt egészségügyi óvintézkedéseket: orrukat és szájukat eltakaró maszkot viselnek, távolságot tartanak, kerülik a tömeget, a mások által is megérintett felületek megtapintását, és fertőtlenítik magukat minden fertőzésgyanús tárgy megérintése után. A lakossági riasztást más romániai településeken is bevetette a katasztrófavédelem.  

Pénteken Klaus Johannis román államfő – egyelőre ajánlás szintjén – arra szólította fel a románokat, hogy mindig hordjanak maszkot, amikor elhagyják lakásukat.

Szombaton ismét megdőlt Romániában a napi esetszám rekordja: az utóbbi napon diagnosztizált 3517 újabb fertőzés több mint 70 százalékkal, az 59 haláleset pedig 23 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A nyilvántartott aktív esetek száma szombaton átlépte a 30 ezret, a kórházban kezelt koronavírusos betegeké a 8850-et, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 629-re emelkedett.

Ukrajna: több mint 100 halott

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szombatra megint megközelítette a hatezret az új fertőzöttek száma, csaknem ezren kerültek kórházba és több mint százan haltak bele egy nap alatt a betegségbe.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján az elmúlt napon 5728 új esettel 256 266-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 108 újabb halálos áldozattal 4887-re emelkedett. Eddig 112 570-en gyógyultak meg, viszont már 138 809 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap minden korábbit meghaladó számú, 990 beteg került kórházba.

Jelenleg több mint 19 ezren vannak koronavírus-fertőzéssel vagy annak gyanújával kórházban. Elismerte, hogy túl kevés tesztet végeznek az országban, de hozzátette, igyekeznek azok számát növelni, főként a legfertőzöttebb régiókban.

(MTI)