Koronavírusban elhunyt az egyik legismertebb dél-koreai rendező, Kim Gidok

Koronavírusban elhunyt az egyik legismertebb dél-koreai rendező, Kim Gidok

Kim Ki-duk dél-koreai rendező kezében a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjjal a 69. Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 8-án. Kim a Pieta című filmjéért részesült az elismerésben. (MTI/EPA/Claudio Onorati)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatóságok jelentésére hivatkozva a lett média arról számolt be, hogy a balti országban, 59 éves korában elhunyt Kim Gidok (Kim Ki-duk) dél-koreai rendező. Halálhírét Vitalij Manszkij orosz filmrendező, az ArtDocFest dokumentumfilm fesztivál főszervezője erősítette meg a sajtónak.

A Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz, a Lopakodó lelkek (Bin-jip), és a Pieta alkotója a hírek szerint azért utazott Lettországba, hogy házat vásároljon magának a Riga közelében fekvő tengerparti üdülővárosban, Jurmalában. Kollégái aggódni kezdtek miatta, miután sorozatosan elmulasztott megjelenni az előre megbeszélt találkozókon. Kórházakban kezdték el keresni, de a személyiségi jogi törvények miatt nehezen akadtak rá. Mire megtalálták, már késő volt, Kim Gidok péntek kora hajnalban belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe,

Kim Gidok az egyik legismertebb ázsiai rendező volt, a dél-koreai művészfilmes szcéna talán leghíresebb alkotója. 2004-ben Az irgalmas lány című filmje a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon kapott díjat, és ugyanebben az évben Velencében is elismerték egy másik filmjét, a már említett Lopakodó lelkeket. 2011-ben Arirang című dokumentumfilmjét díjazták a Cannes-i fesztiválon, 2012-ben pedig a Pietà című filmje nyert Arany Oroszlánt a velencei filmfesztiválon.