Koronavírusos áldozatokat sodor partra a Gangesz

Koronavírusos áldozatokat sodor partra a Gangesz

Védőruhás munkás készít elő egy máglyát Újdelhi egyik krematóriumában (Fotó: REUTERS/Adnan Abidi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan aggasztó az Indiában először tavaly felfedezett koronavírus-mutáns. Az előzetes tanulmányok szerint a B.1.617 számon futó mutáns más vírusvariációkhoz képest gyorsabban terjed, de további vizsgálatokra van szükség a teljes megismeréséhez, írja a BBC. Ezt a minősítést korábban a brit, a dél-afrikai és a brazil változat kapta meg.

A WHO adatai szerint az új fertőzöttek száma több térségben, így Európában és az amerikai kontinensen is csökkenőben van, Dél- és Délkelet-Ázsiában viszont továbbra is meredeken felfelé ível a járványgörbe. Kambodzsa és Thaiföld eddig élen járt a járvány kezelésében, de az elmúlt napokban gyors növekedésnek indult a fertőzöttek száma, Malajziában pedig már járványügyi korlátozásokat rendeltek el.

A tudósok azt még vizsgálják, hogy az indiai halálozások számának megugrását is az új variáns megjelenése okozta-e. Az országban mindenesetre tele vannak a kórházak és a krematóriumok, kedden több mint 380 ezer új fertőzöttet és csaknem 3900 halálozást jelentettek. Szakértők szerint azonban a valós számok magasabbak lehetnek a nyilvánosságra hozottaknál.

Vakcinafronton se túl jó a helyzet, eddig a lakosság mindössze 2,5 százaléka, 34,8 millió indiai kapta meg az oltás mindkét dózisát. Hétfőn Delhi egészségügyi minisztere azt mondta, hogy a fővárosban már csak három-négy napra elegendő vakcina van.

A helyzetet jól jellemzi, hogy már a szent folyóból, a Gangeszből is feltehetően koronavírusos holttestek kerülnek elő, írja a New York Times. A hullák fel voltak puffadva és bomlásnak indultak, mire előkerültek, így vélhetően több napon át a folyóban sodródtak. A hatóságok szerint mintegy 30 ilyen holttestet fedeztek fel, a a helyi beszámolók azonban inkább 100-ra teszik a számukat.

A holttestek többségét a hatóságok már elföldelték, néhányon viszont a halottkémek további vizsgálatokat végeznek. Vizsgálat is indult annak érdekében, hogy megállapítsák, melyik indiai körzetben helyezhették a holttesteket a folyóba, egyes vidékeken ugyanis az a szokás, hogy a holttestet nem égetik el, hanem köveket kötöznek rá, és folyóba engedik.