Koronavírusos lett az egyik tanácsadója, Netanjahu is házi karantéba kerülhet

Koronavírusos lett az egyik tanácsadója, Netanjahu is házi karantéba kerülhet

Benjamin Netanjahu választási plakátja Jeruzsálemben 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Ammar Awad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkapta az új koronavírust az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu egyik tanácsadója, az ultra-ortodox ügyekért illetékes Rivka Paluk – jelentette a Times of Israel. Az angol nyelvű lap szerint a tanácsadó még csütörtökön szűrték ki, a kormányfő környezetéből származó forrás azt nyilatkozták a lapnak, hogy ennek értelmében követi az egészségügyi minisztérium előírásait.

– Ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök, illetve további tanácsadók, kormányzati személyek kerülhetnek 14 napos házi karanténba – írja a Times of Israel. A fertőzést a kormányfői hivatal is megerősítette, ugyanakkor azt is jelezték, a tanácsadó megfelelő távolságot tarott a Netanjahuval folytatott csütörtöki megbeszélések során. Az egészségügyi szaktárca rendelete szerint a kormánytagoknak megfelelő távolságot kell tartaniuk egymástól a személyes találkozók alkalmával is.

A lap emlékeztet, hét izraeli parlamenti képviselő, köztük két miniszter is önkéntes karanténba vonult. Az izraeli helyzetet bonyolítja, hogy Netanjahu épp nemrég egyezett meg a Beni Ganc vezette ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnökével a lehetséges kormányalakításról. A koronavírussal kapcsolatos intézkedései miatt Netanjahut korábban többen is bírálták, amiért amellett hogy sose látott megfigyelési intézkedéseket vezetett be, arra használja a veszélyhelyzeti felhatalmazást, hogy csúsztassa a korrupciós vádakkal vele szemben kezdeményezett vizsgálatot.

Kormányfők közül eddig a brit Boris Johnsonról derült ki hogy elkapta a koronavírust, ő most szintén házi karanténból irányítja a kormányt.

A hétfő délelőtti adatok szerint Izraelben 4247 koronavírusos személyt tartanak számon. Közülük eddig 15-en vesztették életüket, míg 132-en felépültek a kórból.