Koronavírusosokat kezelnek, de még egyetlen orvos és ápoló sem fertőződött meg – Hogy csinálják?

Koronavírusosokat kezelnek, de még egyetlen orvos és ápoló sem fertőződött meg – Hogy csinálják?

Koronavírus-Olaszország: A bresciai Poliambulanza kórház (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősotthonok mellett a kórházak váltak Olaszországban – és egyre többször nálunk is – a koronavírus által leginkább érintett intézményekké. Több mint 10 000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Olaszországban és immár 131 orvos hunyt el. Hogyan kell a kórházakat kialakítani, az ellátást megszervezni ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen?

Erre nyújt választ a nápolyi Cotugno kórház, ahol bár koronavírusos betegeket kezelnek, még egyetlen orvos, ápoló sem fertőződött meg. A Sky News angol nyelven megtekinthető videót készített a kórházban, és példaértékűnek nevezte az ott kialakított rendszert, amellyel meg tudták óvni az ápolókat, orvosokat. „Egészen más szintű volt, mint bármi, amit korábban láttunk” – kezdi a tudósító beszámolóját. A folyosókat fegyveres őrök őrzik, és egy automatikus rendszer biztosítja az áthaladók fertőtlenítését.

Azok az orvosok, ápolók, akik a legrosszabb állapotban lévő betegeket gyógyítják, egészen speciális, gázálarc-szerű maszkokat használnak. Vastag vízálló ruhákat viselnek, ami teljesen elszigeteli őket. Bár a kórházban koronavírusos betegeket is ápolnak, de bármily hihetetlenül is hangzik, egyetlen ápoló vagy orvos sem betegedett eddig meg. 

Koronavírus-járvány: hogyan lehetne több szűrővizsgálatot végezni? | Magyar Hang

A betegekhez csak az egészen speciális öltözéket viselő ápolók, doktorok mehetnek be, az őket segítő dolgozók egy zárt ablakon keresztül kommunikálnak velük. Így állítják össze a gyógyszereket, infúziót, majd berakják egy helyiségbe, ahonnan a bent tartózkodó orvosok, ápolók elveszik. A fertőzött és fertőzésmentes terület így teljesen el van szigetelve. A filmen látható, hogy a gyógyszereket összeállító ápoló, bár egyáltalán nem volt bent a koronavírusos betegnél, rögtön leveszi két kesztyűje közül a felsőt és kidobja, az alatta levőt pedig fertőtleníti.

A riporter megjegyzi, hogy a részletek ilyen gondos kidolgozásának, és a szabályok betartásának köszönhető, hogy eddig senki se fertőződött meg az alkalmazottak közül koronavírussal. Míg Észak-Olaszországban tragikus kórházi állapotokról számolt be a sajtó, ez a nápolyi kórház épp ellenkezőleg, példát nyújt minden intézménynek, ahol koronavírusos betegeket kell ápolni. 

A legfontosabb tanulság, hogy mindenki körültekintően betartja a fertőzött és tiszta területek szigorú elkülönítéséről szóló szabályokat. De ha esetleg valaki mégis elfeledkezne róluk, a folyosókon ott állnak a fegyveres őrök, akik a fertőzött betegekhez vezető folyosót rögtön lezárják, amint behozták az új koronavírusos beteget. Az egyik orvos kiemeli, hogy a legfontosabb feladat ennek a két területnek a szigorú szétválasztása, valamint a speciális védőöltözékek, maszkok fel- és levételének betanítása. A szubintenzív osztályokon is hasonlóképpen szétválasztják a betegekkel nem érintkező ápolókat azoktól, akik a betegeket kezelik. 

Ezzel a tesztelési stratégiával érnek el eredményt az egyik olasz tartományban | Magyar Hang

A Cotugno kórház előnye a többi olasz kórházzal szemben az volt, hogy „több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik a kolera, HIV, SARS, és az ebola kezelése terén. Ezen kívül ez a kórház általában olyan nem járványszerű fertőző betegségeket kezel, mint a meningitis (agyhártyagyulladás)” – mondja a kórház orvos-igazgatója, Rodolfo Conenna, az ilsole24ore-nak. Naponta kétszáz koronavírusos beteget látnak el, és már épül egy új, hibrid műtő, amelyben koronavírusos betegek sürgős műtéti beavatkozásait fogják tudni elvégezni.

A másik legfontosabb kérdés az ápolók képzése a kórházban és az egészségügyi ellátást biztosító intézményekben. „Bővítenünk kellett a személyzetet, egy hónap alatt 150 ápolót és 25 orvost vettünk fel – meséli Conenna – Az újonnan felvetteket úgy osztottuk be, hogy egy csapatba kerüljenek gyakorlott ápolókkal, akik így be is tanították őket. Egy hét alatt elegendő felkészítést kaptak. Ma a Cotugno kórház személyzete 100 orvosból és 600 ápolóból, egészségügyi dolgozóból áll.”

A védőfelszerelések beszerzése Olaszországban is sokszor nehézséget okoz. A Cotugno kórház szerencsére még időben lépett. „Általában nem egyszer használatos eszközöket használunk, különösen a reanimációs részlegen és az elsősegélyen, a többször használható arcvédő pajzsokon túl.” Leginkább a kezeslábas védőöltözékekből van hiány.

Mobiltelefonon követhetik nyomon a fertőzöttek korábbi mozgását Olaszországban | Magyar Hang

„Szükség van az intenzív segítségre nem szorulók részére kialakított helyekre is, ahol a gyanús, vagy fertőzött, vagy már gyógyulófélben lévő betegek tartózkodhatnak. Jobb, ha nem szállodában alakítják ki az ilyen helyeket, mert ott nehezen kerülhető el a fertőzés, hanem inkább olyan kórházi létesítményekre van szükség, ahol a betegek segítséget kaphatnak az ápolóktól.”

„A harmadik fázisban pedig – fűzi hozzá az orvos-igazgató – ki kell alakítani a térségi hálózatot: ott kell majd dolgozni, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a vírust egészen addig, amíg nem lesz speciális kezelés vagy oltás.”