Korrupció miatt börtönbe kerül a volt miniszter – Romániában

Korrupció miatt börtönbe kerül a volt miniszter – Romániában

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatéves börtönbüntetést kapott Elena Udrea, miután a legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen elutasította a 2018-as elmarasztaló ítélet ellen emelt semmisségi panaszát – írta az MTI csütörtökön. A volt román turisztikai minisztert 2016-ban többrendbeli megvesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és európai alapok eltérítése vádjával állította bíróság elé a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vád szerint Udrea számos közbeszerzési eljárásban a szerződések tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől. Ezenkívül az az általa vezetett minisztérium közpénzekből törvénytelenül finanszírozott egy ökölvívó gálát 2011-ben. 

Miután a román legfelsőbb bíróság 2018-ban jogerős ítéletet hozott, Udrea a börtönbüntetés letöltése elől Costa Ricára menekült. A kiadatási eljárás közben egy alkotmánybírósági döntés révén szabálytalannak ítélték a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak kialakítását, és ezért 2014-ig visszamenőleg az összes ilyen ítéletet, köztük a volt miniszterét is megsemmisítették.

Csütörtökön azonban a román legfelsőbb bíróság már szabályszerűen létrehozott öttagú bírói tanácsa szavazattöbbséggel döntött a politikus bebörtönzése mellett.

Elena Udrea ügyét Romániában nagy médiafigyelem kíséri, mivel Basescu elnöksége alatt, tíz éven keresztül az egyik legbefolyásosabb politikusnak számított. Egy másik, illegális kampányfinanszírozási ügyben, amelyben Basescu egyik lánya is letöltendő börtönbüntetést kapott, nyolcéves szabadságvesztésre ítélték, de ez az ítélet még nem jogerős.