Kovács Zoltán botrányt okozott

Kovács Zoltán botrányt okozott

Kovács Zoltán (Fotó: Facebook/V4NA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Diplomáciai botrányba torkollott Magyarország 7-es cikk szerinti meghallgatása Brüsszelben – köszönhetően Kovács Zoltán kormányszóvivőnek. A fontosabb, politikai jellegű kérdéseket megvitató Általános Ügyek Tanácsa tűzte napirendjére rövid időn belül második alkalommal is a magyar jogállamiság ügyét a soros finn elnökség javaslatára. Kovács Zoltán valószínűleg a soros elnökség fogalmát azonnal összekapcsolta Soros György nevével, ugyanis a meghallgatás alatt a Twitteren folyamatosan tudósított az egyes országok képviselőinek felszólalásáról, közben számtalan alkalommal megjegyezte, hogy a Soros-kórus irányítja a kérdéseket és minősítette a felszólalókat is. Az ülést levezető finn miniszter, Tytti Tuppurainen végül megelégelte mindezt és felszólította Kovács Zoltánt, hogy hagyja el a termet, aki ekkor azonban már nem volt jelen. Más miniszterek is felháborodásuknak adtak hangot, az elnökség pedig írásbeli bocsánatkérést vár a magyar kormánytól.

A meghallgatást megelőzte egy reggeli, ahol az Európai Parlament delegációjával találkozhattak a tagállami képviselők, hiszen az EP indította az eljárást. Itt uniós biztosok mellett sok tagállam miniszteri szinten képviseltette magát – az eljárás érintettje, Magyarország azonban egy szakdiplomatát küldött. Az ülésre érkező miniszterek közül többen is – például a dán, a holland, a német – kifejtette, hogy egyértelmű válaszokat kell adnia a magyar kormánynak a kifogásokra. Didier Reynders igazságügyi biztos azt mondta, bármelyik tagállamban előfordulhat, hogy sérül az uniós jog, Magyarország esetében azonban rendszerszintű problémák vannak, és erre jobban oda kell figyelni. Stef Blok holland külügyminiszter szerint ilyen esetben nincs más lehetőség, lépni kell. Vera Jourova, jogállamiságért felelős biztos azt mondta, hogy amelyik országba EU-s pénzek mennek, ott garantálni kell az alapelvek tiszteletét. Többen is amellett foglaltak állást, hogy folytatni kell ezt a rendkívül bonyolult eljárást, amelynek következő lépcsője az lehet, hogy ajánlásokat fogalmaznak meg a magyar kormánynak. Az eljárás vége pedig a tagállamok és a parlament egyetértése mellett a szavazati jog felfüggesztésére lehet.

Kovács Zoltán bejegyzései alapján a magyar kormánynak már most megrendült a bizalma az új Európai Bizottságban, szerintük ezt a testületet is Soros György befolyása alatt van.

A magyar álláspontot Varga Judit igazságügyi miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette, sok kérdés hangzott el a sajtószabadságról és az akadémiai szabadságról is, de a külföldi politikusok tisztában voltak a legfrissebb fejleményekkel, például a magyar parlamenti képviselők megrendszabályozásával is.

Varga Judit eredetileg sajtótájékoztatót ígért az ülés utánra, ezt azonban lemondták, helyette csak a kormánybarát médiának nyilatkozott a magyar miniszter.