Közelebb hozhatja az Európai Uniót és Izraelt a konfliktus

Közelebb hozhatja az Európai Uniót és Izraelt a konfliktus

Az Európai Bizottság által közreadott képen az izraeli zászló képét vetítik ki a bizottság brüsszeli székházának, a Berlaymont-palotának a homlokzatára az izraeli nép iránti együttérzés kifejezéseképpen 2023. október 8-án. (MTI/EPA/Európai Bizottság/Lukasz Kobus)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közelebb kerülhet egymáshoz az Európai Unió és Izrael a Hamász Izraelt ért támadásai következtében - ez lehet az egyik fontos, Európát érintő következménye az izraeli-palesztin konfliktusnak – mondta a Magyar Hangnak Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő. Szerinte korai még jóslatokba bocsátkozni arról, hogy az események hatására valóban kevesebb figyelem jut-e majd Ukrajna támogatására.

– Az Európai Unió és Izrael közötti kapcsolatok az elmúlt hónapokban kifejezetten pozitív irányba mozdultak el, és most az unió bejelentette, hogy felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott támogatást. Sokkal közelebb hozhatja ez a helyzet Izraelt és az Európai Uniót, amely korábban számos kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben – mondta Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Széchenyi István Egyetem professzora, akit az izraeli-palesztin konfliktus európai vonatkozásairól kérdezett a Magyar Hang.

Csicsmann László szerint arról korai lenne véleményt mondani, hogy milyen hatással lehetnek az események az ukrajnai háború alakulására. – Egyesek szerint Oroszország is érdekelt lehet az izraeli eseménysorozatban, de azt túl erős megállapításnak tartom, hogy Oroszország állna a Hamász támogatása mögött – mondta a szakértő. Hozzátette ugyanakkor: az események Oroszország malmára hajthatják a vizet, mert Ukrajna kevesebb nemzetközi figyelmet kaphat, csökkenhet a rá nehezedő diplomáciai nyomás. – Megfogalmazódnak olyan félelmek, hogy az izraeli események hatása csökkenhet a támogatás Ukrajna irányába, és Oroszország a korábbinál szabadabb kezet kaphat  – mondta Csicsmann István.

Szerinte ehhez hozzájárulhat, hogy az Egyesült Államoknak az izraeli helyzettel is foglalkoznia kell majd: – Az Egyesült Államok az elmúlt időszakban fokozatosan kivonult a Közel-Keletről. Ennek az volt az egyik háttere, hogy Izraelt nem igazán fenyegette veszély, képes volt önmagát megvédeni. Így az Egyesült Államoknak nem kellett Ukrajna mellett más kérdéssel foglalkozni. A mostani események azonban megváltoztatják a helyzetet – mondta Csicsmann László. Hozzátette: ezek jelen pillanatban csak feltételezések.

A szakértő nem gondolja, hogy Európa terrorfenyegetettsége – akár az itt élő palesztin közösségekkel összefüggésben – nőne a történtek hatására, mivel a Hamász a globális dzsihadista szervezetektől, az Al-Kaidától vagy az Iszlám Államtól eltérően a gázai övezetben működő helyi terrorista szervezet.

A szakértő által mondottakat igazolja a hétfő délutáni fejlemény, miszerint az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára. Ezt egyébként Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos jelentette be az X-en. „Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos. Hozzátette, hogy „az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük.” Az Izraelben kialakult helyzetről az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkátban.

Folyamatos tudósításunkat a konfliktusról ITT érheti el.