Közösségi teherkerékpárok vásárlására lehet pályázni – Bécsben

Közösségi teherkerékpárok vásárlására lehet pályázni – Bécsben

Közösségi teherkerékpár (Fotó: PID/Fürthner)

Fotó: Christian Fürthner

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra meghirdeti népszerű teherkerékpár-támogatási programját az osztrák főváros. Ezúttal már kerekesszékesek szállítására alkalmas cargobike-ok és riksák beszerzését is támogatja Bécs. Bővítik a közösségi teherkerékpárok számát is. 

2020 áprilisa és 2021 júniusa között összesen 614 teherkerékpár beszerzésében segítette a magánszemélyeket Bécs. Ezek közül tíz közösségi cargobike volt. A nagy sikerre tekintettel az osztrák főváros 2022 őszétől újra meghirdeti támogatási programját – ezúttal egészen 2026-ig lehet pályázni anyagi hozzájárulásra teherkerékpár beszerzésekor. 

A pályázó magánszemélyek a vételár felét, maximum 800 eurót igényelhetnek vissza, e-teherkerékpár esetében pedig maximum ezer eurót. Az október 3-án induló pályázat különlegessége, hogy ezúttal speciális teherkerékpárok – például kerekesszékesek szállítására alkalmas cargobike-ok és kerekesszékes riksák beszerzésére is – lehet támogatást igényelni, maximum ezer eurót. A támogatás visszamenőleges hatályú, ugyanis 2022. március 1-je óta vásárolt cargobike-ra lehet kérni. 

A város célja, hogy a támogatással tovább bővítsék a közösségi teherkerékpárok számát is, amelyekből egyelőre 29 van Bécsben. Közösségi teherkerékpárokra egyesületek vagy vállalkozások pályázhatnak, a támogatás segítségével vásárolt járművet két éven át ingyen kell a lakosság rendelkezésére bocsátaniuk. Az ilyen alkalomszerűen használt teherkerékpárok akkor jönnek jól például, ha haza kell hozni egy zsák krumplit a piacról vagy az új mosógépet a boltból.  

Címkék: Bécs, kerékpár