Kreml: A „különleges hadművelet” mindaddig tart, amíg el nem éri céljait

Kreml: A „különleges hadművelet” mindaddig tart, amíg el nem éri céljait

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” mindaddig folytatódik, amíg minden célját el nem éri – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. – A különleges katonai művelet folytatódik, és mindaddig folytatódni fog, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem éri – fogalmazott.

Peszkov közölte, hogy Putyin főparancsnoki minőségében természetesen kap jelentéseket a „különleges hadművelet” minden fejleményéről. A szóvivő így válaszolt arra a kérdésre, hogy miként reagált az elnök a Harkiv megyei Balaklija és az Izjum körzetéből történt – a katonai szóvivő által átcsoportosításnak minősített – orosz visszavonulásra.

Azzal kapcsolatban, hogy indulhatnak-e tárgyalások Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ahogyan azt Recep Tayyip Erdogan török elnök szorgalmazza, Peszkov azt mondta, hogy nem látja perspektíváját az egyezkedésnek, amelynek továbbra sincsenek meg az előfeltételei.

A szóvivő egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország kivonja katonáit a zaporizzsjai atomerőműből. Azt hangoztatta, hogy szerinte a kulcsfeladat most a létesítmény ukrán ágyúzásának leállíttatása. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy kemerovói tanácskozáson azt állította, hogy az ukrán tüzérség az Egyesült Államok által rendelkezésre bocsátott céladatok alapján lövi az atomerőművet. Ez szerinte a csernobilinál és a fukusimainál is nagyobb nukleáris katasztrófát okozhat.

Dmitrij Medvegyev az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfői Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Oroszország jelenlegi tárgyalási pozíciója Ukrajnával kapcsolatban csak egy „gyermeki bemelegítés”, amit majd a „kijevi rezsim teljes kapitulációjának” követelése fog követni, Moszkva feltételei szerint. Medvegyev Zelenszkij elnöknek arra a kijelentésére válaszolt, hogy nem hajlandó párbeszédet folytatni azokkal, akik ultimátumokat adnak neki.

(MTI)

Címkék: Kreml, Dmitrij Peszkov