Kreml: egyeztetni fogják az orosz gáz vásárlóival a rubelben történő fizetés körülményeit

Kreml: egyeztetni fogják az orosz gáz vásárlóival a rubelben történő fizetés körülményeit

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gázszállítások rubelben történő kifizetésének feltételeit tisztázni fogják az orosz gáz vásárlóival – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságírókkal.

„Az elnök tegnap utasítást adott rá, hogy egy héten belül dolgozzák ki a mechanizmust és teremtsék meg a feltételeket ahhoz, hogy a (gázszállításért történő) fizetés rubelben történhessen meg. Annak mértékében tudják majd kialakítani álláspontjukat a vásárlók, ahogy felveszik velük a kapcsolatot, és elmagyarázzák nekik a rubelben történő fizetés feltételeit” – mondta Peszkov.

Az MTI beszámolója szerint türelemre intett annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy vajon az európai vevők szerződésszegésnek tekintik-e a rubelben fizetésre történő áttérést.

Közölte, hogy Moszkva megpróbálja megoldani a Belgrád számára a gázszerződések orosz rubelben történő kifizetésével kapcsolatban felmerülő problémákat, mert Szerbia, Bulgáriával ellentétben, nem barátságtalan ország. Peszkov szerint Szófia „kénytelen lesz rubelért gázt vásárolni, akár akarja, akár nem, akár tetszik neki, akár nem” – fogalmazott a szóvivő.

Korábban Aleksandar Vucic szerb elnök jelezte, hogy Oroszország döntése, miszerint a földgázszállításokért a továbbiakban rubelben kell fizetni, gondot jelent az országa számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy Oroszország a barátságtalan országokkal áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt „a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik, és utasította a kormányt, hogy instruálja a Gazpromot a meglévő szerződések módosítására.

A Putyin-bejelentés az akkor már egyébként is 5-10 százalék körüli pluszban álló gázáraknak további lendületet adott és 20 százalék feletti pluszba ugrottak az árak.

Emlékeztetőül: Oroszország már múlt héten megnevezte, hogy mely országokat tekinti ezentúl barátságtalannak, hiszen megszavazták a nyugati szankciókat az ország ellen. Ezek tehát az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Európai Unió összes tagállama, így tehát Magyarország is, Japán, Kanada, Norvégia, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc és Ukrajna. Ez egyben azt jelenti – írja a Portfolió –, hogy a 15 éves orosz-magyar gázvásárlási szerződést is érinteni fogja a szerdán bejelentett változás. Magáról a gázszerződésről csak annyi tudható hivatalosan, hogy évi 4,5 milliárd köbméternyi szállítást rögzítettek benne (ez kissé több, mint az éves lakossági fogyasztás, annak fedezése volt a minimum cél), amelyből évi 3,5 milliárd köbméter Szerbia, további 1 milliárd pedig Ausztria felől érkezik.

Putyin szerint a külföldi fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve a rubel vásárlását az orosz devizapiacon. A központi bankot és a kormányt az ügyletek ügymenetének egy héten belüli szabályozására utasította. Kérdés, hogy ez hogy fog menni, az Anonymous hackercsoport ugyanis azt állítja, hogy feltörte Oroszország központi bankját, és 35 000 dokumentumhoz fért hozzá. A csapat Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy a következő 48 órán belül nyilvánosságra hozza a fájlokat.

Az orosz szándékkal kapcsolatban Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter mondta ki szerdán, hogy szerződésszegés rubelben kérni az orosz földgáz árát. Azt is hozzátette, hogy az Európai Unió összes tagállamára vonatkozó moszkvai döntés „kevéssé ijeszti meg”, mert Németország földgázellátása a tavasz végéig biztosított.

A nemzetközi bankközi devizapiacon nincs elég rubel, ezért a szankciókkal sújtott orosz központi bankhoz kell fordulni, vagyis „Putyin közvetve arra kényszerít minket, hogy aláássuk saját szankcióinkat” – mondta Jens Südekum, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem (HHU) nemzetközi gazdaságtannal foglalkozó kutatója. Mindezzel „valószínűbbé vált a teljes gázembargó forgatókönyve, akár akarjuk, akár nem” – írta a szakértő.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!