Kreml: hackertámadás történt, Putyin nem mondott rendkívüli beszédet

Kreml: hackertámadás történt, Putyin nem mondott rendkívüli beszédet

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szvetlana Csupsevával, a Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége vezérigazgatójával beszélget az Oroszországi Kreatív Gazdaság Fejlődés címû kiállításon a moszkvai Zotov Kulturális és Oktatási Központban tett látogatásán 2023. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hackertámadás eredménye – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

– (Beszéd) biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hackertámadás. Konkrétan tudom, hogy hackertámadást követtek el a Mir rádió és néhány hálózat ellen. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak – mondta a Kreml szóvivője.

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál közölte, hogy az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan „Putyin-beszédet” sugározott, amely szerint „ukrán csapatok hatoltak be” az országba, ami miatt az érintett régiókban „hadiállapotot hirdettek ki”. A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy „általános mozgósítás” következik.
A Meduza idézte a Belgorodi megye operatív törzsét és a voronyezsi regionális kormányt, amely közölte, hogy „rádiófrekvenciákat törtek fel", pánikkeltés céljával. A helyi vezetés biztosította a lakosságot, hogy „nincs ok az aggodalomra”.

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. A hatóságok akkor is hackertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna. Oleg Krjucskov, a 2014-ben elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan.

(MTI)