Kreml: nem áll le a gázszállítás, ha április 1-ig a vevő nem jelezte, hogy rubelben fizet

Kreml: nem áll le a gázszállítás, ha április 1-ig a vevő nem jelezte, hogy rubelben fizet

2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

– Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, és ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett rendeletéből – nyilatkozott a szóvivő. Hozzátette: „A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén, vagy akár május elején esedékes”.

Azt javasolta, az újságírók forduljanak a Gazpromhoz annak a kérdésnek az ügyében, hogy milyen határidőn belül kell számlát nyitni az orosz bankokban a gázért történő, rubel alapú fizetés érdekében. Elmondta, hogy a rendelet nem visszamenőleges hatályú, a már leszállított tételekre nem érvényes.  

Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai vezetővel folytatott megbeszélésén ismertette általánosságban az új gázfizetési rendszert, mielőtt csütörtökön hivatalosan bejelentették volna. Közölte, hogy Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó a részletekről külön tájékoztatta a német kancellári hivatalt. Peszkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Moszkva, „ha megváltoznak a körülmények”, visszavonhatja a gázkereskedelem rubelesítésére vonatkozó döntést, de, mint mondta, jelenleg ez a legelőnyösebb és legmegbízhatóbb lehetőség Moszkva számára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki, Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Oroszország „a gázért történő fizetés tisztességes rendszerét” ajánlotta fel az európai országoknak, és úgy vélekedett, hogy annak feltételei elfogadhatók számukra.    

Valentina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke egy, a gázellátásról tartott moszkvai tanácskozáson azt hangoztatta, hogy Oroszország a rá nehezedő súlyosabb gazdasági nyomás alatt „a nemzetközi közösség felelős tagjaként viselkedik” – írja az MTI.

Magyarország vétóján halt el az Európai Unió közös fellépése, amellyel a közösség reagált volna Oroszország azon követelésére, hogy a „barátságtalan országok” csak rubelben fizethetnek a gázért – közölte brit újságírók Twitter-bejegyzésére hivatkozva az Azonnali.

A háború legfrissebb eseményeiről itt olvashat!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.