Kritikus fontosságú Orbán szerint Andrzej Duda győzelme

Kritikus fontosságú Orbán szerint Andrzej Duda győzelme

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje felesége, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kritikus fontosságúnak” nevezte Andrzej Duda győzelmét Közép-Európa megerősítése szempontjából Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

– Az elmúlt évek szoros és eredményes együttműködése révén a magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Lengyelország elnökét, hogy kormánya a jövőben is elkötelezetten fog dolgozni a két nemzet közötti barátság elmélyítésén. Gratuláló levelében Orbán Viktor sok sikert és jó egészséget kívánt Andrzej Dudának felelősségteljes munkájához és a hónap elején megkezdődött V4-es lengyel elnökségi évhez – mondta Havasi Bertalan.

Csak hétfőn reggel derült ki biztosan, hogy Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint ellenzéki kihívója, a varsói főpolgármester Rafal Trzaskowskival szemben.

Ahogy arról korábbi elemzésünkben már írtunk, Duda és Trzaskowski személyében ideológiai értelemben a konzervatív és a liberális, szociológiai megközelítésben a kisvárosok és a falvak valamint a nagyvárosok Lengyelországa csapott össze. Kisebb-nagyobb elmozdulásokkal ez a mára már kibékíthetetlen személyes ellentétekkel terhelt csata folyik már 15 éve. Az egykor egymástól nem is olyan messze álló, a Szolidaritásból kinőtt két erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) és az egyre határozottabban liberális arculatot öltő Polgári Platform (PO) feszül egymásnak, meghatározva a lengyel politika dinamikáját.