Kuciak-ügy: Alena Zsuzsovát egy másik gyilkossági ügyben már biztosan elítélték

Kuciak-ügy: Alena Zsuzsovát egy másik gyilkossági ügyben már biztosan elítélték

Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová emlékére gyújt mécsest egy gyászoló egy pozsonyi emlékhelyen 2020. február 21-én. A 27 éves Kuciakot és élettársát 2018. február 21-én agyonlőtték a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) faluban lévő otthonukban. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon huszonegy évet kapott az ógyallai polgármester meggyilkolásában játszott szerepéért Alena Zsuzsova a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint. A besztercebányai különleges büntetőbíróság szerint Zsuzsova közvetítőként vett részt a Bastrnák László elleni 2010-es merényletben.

Szintén 21 évnyi fegyházbüntetésre ítélték Roman Ostruzlíkot a gyilkosság megrendelése, valamint Vladimír Mosnárt bűnrészesség miatt. Az elkövetőt, Stefan Kaluzt korábban már elítélték, ő huszonöt évet kapott. Politikai ellentét és gazdasági érdek egyaránt állhatott Bastrnák meggyilkolása mögött. Két alkalommal már korábban is próbálták őt eltenni láb alól, míg aztán 2010-ben a háza előtt lelőtték. Zsuzsova és a másik két elítélt tagadták bűnösségüket, és azt állították, a vád tanúi hazudnak, hogy elkerüljék a saját felelősségre vonásukat. A most hozott ítéletek ellen a vádlottak és az ügyészek is fellebbeznek.

Zsuzsovát vádolták korábban a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője ellen elkövetett, három évvel ezelőtti merénylettel is. Most szeptemberben viszont ez ügyben felmentette őt a bazini különleges bíróság.