Kurz: Hajmeresztő volt Von der Leyen jelölése”

Kurz: Hajmeresztő volt Von der Leyen jelölése”

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen jó jelölt az Európai Bizottság élére, ám az eljárás, amely során kiválasztották, hajmeresztő volt – jelentette ki Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke a Welt am Sonntag című lapnak adott, vasárnap megjelent interjúban, amelyet az MTI szemlézett.

– A jövőben nem születhet több ilyen, hátsó szobákban meghozott döntés, meg kell reformálni az EU döntéshozatali rendszerét. Átláthatóvá és demokratikussá kell tenni a folyamatot – húzta alá az EP-választások előtt koalíciós párttársa, a szélsőjobboldali szabadságpárti Heinz-Christian Strache videós botrányába szintén belebukó exkancellár, aki az emiatt kiírt szeptemberi választás eredményeként ismét szeretne a bécsi kormány élére kerülni.

– Az nem lehet, hogy uniós kormányfők a választás után bejelentik, hogy a győztes csúcsjelöltet nem tartják elfogadhatónak az Európai Bizottság élére – mutatott rá Kurz, aki első sorban a szociáldemokratákat kárhoztatja azért, hogy kategorikusan elutasították Manfred Webert. „Hogy érezzék így a választók azt, hogy nem csapták be őket?” – tette fel a kérdést az osztrák politikus, aki a hét második felében járt Berlinben. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a balközép mellett más politikai erők képviselői is a csúcsjelölt ellen fordultak. Külön kiemelte Emmanuel Macron francia elnököt, mint azok egyikét, akik „el akarták ásni” a csúcsjelölti rendszert. Kurz úgy véli, nem egyeztethető össze az uniós szerződés szellemével, hogy a választók akaratát egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

Brüsszelben nem osztottak lapot Közép-Európának | Magyar Hang

Miért érhette meg támogatni az integráció haszonélvezőinek a „nagyok” által megkötött paktumot?

Az interjúban volt osztrák kancellár méltatta Von der Leyent, s reményét fejezte ki, hogy nem csak az Európai Néppárt (EPP) képviselői fognak bizalmat szavazni neki az Európai Parlamentben, hanem más frakciókból is kap majd szavazatokat. „Annak örülök, hogy a tanács nem a választásokon vesztes, szociáldemokrata Frans Timmermanst jelölte” – húzta alá. Kurz úgy véli, Timmermansszal az Európai Bizottság, az unió legnagyobb hatalmú hatósága a versenyképesség és a migráció szempontjából veszélyes álláspontra került volna.

Kurzot egy, a szociáldemokraták által kezdeményezett bizalmatlansági indítvánnyal azután mozdította el kancellári posztjáról a bécsi parlament, hogy az Ibiza-videóként híressé vált felvétel miatt felbomlott a kormánykoalíció, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali FPÖ együttműködése. Az Ibizán készült videón Heinz-Christian Strache, az FPÖ akkori vezetője egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek anyagi támogatásért, és többek között a „Kronen Zeitung napilap Orbán Viktor-féle médiaterjeszkedést utánzó módszerekkel történő esetleges megszerzéséért” cserébe többek között politikai előnyöket, közbeszerzési munkák elnyerését ígérte.

Wotan és Heinrich köszöni, jól van | Magyar Hang

A Strache-botrány ellenére az FPÖ alig veszített népszerűségéből. Hogyan lehetséges ez?

Ennek ellenére Kurz az interjúban egyáltalán nem zárta ki, hogy a néppárt ismét koalícióra lépjen az FPÖ-vel. „Koalíciókról a választás után fogunk tárgyalni. Először a választóké a döntés” – hangoztatta Ausztria valaha volt legfiatalabb kormányfője, a jelenleg is mindössze 32 éves politikus a szeptemberi előre hozott választásokra utalva.