Kutató-mentő egységet küld Magyarország Törökországba

Kutató-mentő egységet küld Magyarország Törökországba

Hatalmas erejű földrengés rázta meg Törökországot (Fotó: Charles Lister / Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokkal rendelkező egységgel segíti Magyarország a törökországi földrengés túlélőinek felkutatását – közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött vieóban. A külügyminiszter azt mondta, hogy aggodalommal követik a híreket, amelyek szerint több száz halottja és több ezer sérültje van a Törökország tíz tartományát érintő földrengésnek. – Magyarország Törökország barátja, segítünk, amiben tudunk. A belügyminiszter felvette a kapcsolatot török kollégájával – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szavai szerint az ötven fős alakulat készen áll és amint a törökök jelzik fogadóképességüket, valamint azt, hogy hol számítanak a magyar egység munkájára, akkor indulnak.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, hétfőn kora hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Észak-Szíriát, több mint háromszázan meghaltak, de az áldozatok száma percről percre emelkedik. Jelenleg is mentőcsapatok keresik a sérülteket. A mentést egyébként nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás, az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható. A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz.

A délelőtt Sopronban kezdődött „stratégiai kormányülés” első témája is a török katasztrófa volt.