Lángolt az erdő Csernobilban

Lángolt az erdő Csernobilban

A Vörös-erdő Csernobil közelében (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szabad Európa Rádió értesülései szerint szombaton 130 tűzoltó 21 járművel és három repülőgéppel küzdött a lángokkal az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű közelében, hogy eloltsák a közel húsz hektáros területen égő erdőt.

A helyi katasztrófavédelem szerint a háttérsugárzás szinte a „normál értéken maradt”, a tüzet vasárnapra megfékezték. A szokatlanul száraz időjárás miatt egyébként Ukrajna több régiójából jelentettek erdőtüzeket.

Az angol nyelvű ukrán Kyiv Post hírportál már 100 hektárnyi égő területről tud Csernobil térségében, és azt írják, a tüzekből származó füst nagymértékben szennyezi a levegőt az ukrán főváros körül.

Az elmúlt hét hétben legalább száznegyven helyről jelentettek erdőtüzet a főváros környékén – emelték ki. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko szerint az összes esetben emberi mulasztás okozta a bajt: az emberek hulladékot, avart égetnek, és ez terjed tovább.