Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5) a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint hajnali öt óra előtt jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy megtámadja Ukrajnát. Azóta a világ vezető politikusai és kormányai sorra ítélik el az orosz agressziót, íme néhány reakció a teljesség igénye nélkül:

• Joe Biden amerikai elnök közölte, Putyin kiprovokálatlan és igazolhatatlan támadást indított Ukrajna ellen, szándékosan kirobbantva egy olyan háborút, ami felbecsülhetetlen veszteséget fog okozni az emberéleteket illetően. 

• Az olasz kormány elítélte a Moszkva indította katonai műveletet, Mario Draghi miniszterelnök csütörtökön kiadott közleményében „indok nélkülinek és nem igazolhatónak” ítélte meg Oroszország katonai műveletét ukrán területen.    

• NATO-szövetségeseinkkel és az Európai Unióval együtt határozottan elítéljük Oroszország „példátlan katonai agresszióját” Ukrajna ellen – írta Janez Jansa miniszterelnök csütörtökön a Twitter-oldalán.

• Andrej Plenkovic horvát kormányfő a katonai támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot csütörtökön reggel. A kormányfő Twitter-bejegyzésében azt írta: „határozottan elítéljük Oroszország agresszióját és Ukrajna elleni invázióját. Ez az indokolatlan támadás Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog durva megsértése”.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem szólalt meg semmilyen nyilvános fórumon. Eddig Szijjártó Péter külügyminiszter jelezte: kiállunk Ukrajna mellett.

Ugyanakkor az MTI 10.46-kor közölte: Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a karmelita kolostorba – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.